اهم اخبار

گفتگوی اگروفودنیوز با علی شریعتی مقدم و گزارش از نمایشگاه اختصاصی ایران در رم و مذاکرات در هلند

بدون دیدگاه
image_pdfimage_print

علی شریعتی مقدم مدیرعامل شرکت نوین زعفران در گفتگو با  اگروفودنیوز از حضور شرکتهای ایرانی در نمایشگاه اختصاصی ایران در رم خبر داد  و  گفت : بعد از سال های متمادی این اولین نمایشگاه بعد از برجام و بعد از قطع روابط تجاری از طریق رسمی با شرکت های اروپایی بود ضمن اینکه ایتالیا کشوری است که توانسته روابط پویاتری را با  ایران داشته باشد گرچه نظر سنتی سابقه آلمان بهتر بوده ولی از نظر شرکت های کوچک و متوسط بین بخش صنعت که در ایران نقش مهمی دارند ایران و ایتالیا  تشابهاتی وجود دارد، در بخشهایی صنعتی نظیر  فولاد و غیره همکاری هایی وجود دارد که در بخش های پایین دستی مثل صنعت غذا  می تواند شکل بهتری داشته باشد . اما در مجموع  ایتالیا در صنعت غذا جایگاه بین الملی خوبی دارد و هم یک مصرف کننده زعفران است بطوریکه در  دستور غذاهای ایتالیایی به خصوص در شمال آن کشور که غذایی به نام ریزوتو میلانس وجود دارد که پایه آن با زعفران است که غذای بسیار خوش طعم و معروفی است و جزو غذاهایی است که جنبه ی بین المللی دارد و به نوعی زعفران به عنوان افزودنی با رنگ و طعم خاص در غذاهای ایتالیایی مثل پاستا و غذاهای دریایی جایگاه بهتری داشته است . شریعتی مقدم افزود : با توجه به اینکه  در ایتالیا موضوع آشپزی به عنوان هنر شناخته شده است  .در نمایشگاه اکسپوی میلان که بنده مسئولیتی نیز  در آن داشتم و ۶ ماه به طول انجامید ایران حضور جدی برای معرفی محصولات خود داشت که توانست رتبه ی دوم در بین کشورهای حضور یافته کسب کند .

 افتتاحیه نمایشگاه اختصاصی ایران در رم

مدیرعامل نوین زعفران در ادامه گفت: از نظر غذا ایتالیا کشوری بسیار پیشرفته بوده است که حدود  ۵۰۰ سال پیش گه تعدادی از هنرمندان و آشپزها و آرشیتکت ها دور هم جمع شدن و غذاهای ایتالیایی را فرم و زیبایی دادند که توانست در بخش غذا جهشی را ایجاد گند. شاید برای خوانندگان ماهنامه صنعت غذا جالب باشد که از افراد معروف آن دوران لئوناردو داوینچی  بوده که سفره  های پادشاهی را  تزیین میکرده . همچنین در بخش علمی نیز روی غذا و تغذیه کار شده است که به عنوان مثال چند مرحله خوردن و یا در بخش گوارش غذا فرهنگسازی خوبی صورت دادند .

وی در ادامه گفت: از گذشته حضور جدی در ایتالیا داشتیم و داریم و این کشور را به عنوان یک بازار مهم میشناسیم بطوریکه  اخیراً  از مدارس آشپزی ایتالیایی نیز مراجعاتی داشتیم که علاقمند هستند که با ایران آشنا بشوند و علاقمند هستند فرهنگ غذایی را با  ایران مبادله کنند.   در کل نمایشگاه اختصاصی ایران در ایتالیا  فرصت خوبی برای شکل دادن توسعه روابط و همکاری بود و چون این اولین نمایشگاه اختصاصی بعد از برجام به حساب می آمد این  انتظار از شرکت های بزرگ صادراتی وجود دارد که در چنین رخداد هایی  نقش آفرینی بکنند.

شریعتی مقدم افزود : در مهمانی رسمی و شروع فصل جدیدی از نمایشگاه  با حضور وزرا و مسئولین،  سناتور ها و خبرنگار ها همراه بود با نوین زعفران از دوستان پذیرایی کردیم و بسته های کوچک ما را در غذا اضافه کردند و برایشان خیلی جالب بود و به نوعی یک نوع پروموشن با زعفران ایران در ایتالیا برخورد شد. بخش هایی از نمایشگاه همزمان با جلسات بی تو بی  همراه بود. در جلسات B TO B که توسط اتاق ها وزارتخانه ها شکل میگیرد متاسفانه هر دو طرف فروشنده هستند ولی باز هم موضوعاتی بود گه به توزیع کالاهای ایرانی در این زمینه در کنار نمایشگاه در حضور شرکت های ایرانی صورت پذیرد که معرفی زعفران ایران در نمایشگاه رم یکی از آنها بود. با توجه به اینکه رم با منطقه شمال ایتالیا از لحاظ فرهنگ غذایی متفاوت است شاید بتوانیم در این منطقه نیز تنوع غذاهای زعفرانی را در آینده به وجود آوریم و در همین زمینه هم همکاری ها را شروع کردیم که بتوانیم شاهد تغییر و تحول غذا ها در این منطقه باشیم.

 غرفه نوین زعفران در نمایشگاه رم

مدیرعامل گروه بین الملل نوین زعفران در ادامه گفت: با توجه به توسعه کشت و تولید زعفران که اکنون به سیصد و شصت تن در سال رسیدیم که برای خود یک رکورد محسوب میشود از شرکت های بزرگ و فعال و پیشرو انتظار میرود بیشتر از گذشته به بازار سازی و معرفی زعفران ایران بپردازند . چون بخش های تولید جایگاه ونقاط ضعف و قوت خود را دارد، ولی فرهنگسازی کار یک شرکت نیست قطعاً همه شرکت های پیشرو باید قدم  بر دارند ولی به تنهایی در بازار های جهانی این نیازمند حمایت های دولت هست  چون هزینه های  پروموشن بالا است. در کل حضور در ایتالیا بسیار مفید و جالب بود به طوری که در مهمانی نمایشگاه رم غذاهای زعفرانی پیشنهاد شد که زعفران ایران را افراد پر نفوذ از جمله سناتور ها و معاونین و وزراء استفاده کردند. و اینکه متوجه شدند ۹۶% زعفران جهان در ایران است.

علی شریعتی مقدم در واکنش به  انتخاب ۳ اسطوره صنعت غذا به عنوان مشاور وزیر صنعت و معدن و تجارت در بخش صادرات  گفت: افتخار داشتم که در پیش جلسه ای که نزد رئیس جمهور داشتیم با آقایان سلطانی، سلیمانی و ژائله دیداری داشته باشیم . به عقیده بنده این مساله تحول مثبت و جدی است که برای اولین بار صادر کنندگان ممتاز و بزرگ ما به عنوان مشاور وزیر انتخاب میشوند و اینها  افرادی هستند گه یک درجه بالاتر از صادرکنندگان  ممتاز قرار گرفتند . دانش آنها یک تجربه و ارتباط آنها با بازار جهانی در بخش صادرات بسیار مفید است . اطلاعاتی را با وزیر محترم و دولت در بخش صادرات ایجاد میکند چون در کشور های مختلف به روز نقش آفرینی میکنند و اطلاعات را از ارگان های مختلف دارند برای اینکه بتوانند صادرات داشته باشند . قاعدتاً این انتخاب یک نقطه عطف برای دولت محترم تلقی میشود. البته انتظار ما این است نه تنها وزارت صنعت و معدن و تجارت بلکه بقیه بخش ها هم به موضوع صادرات به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور نگاه کنند . و درکلان تمام قوانین و اقدامات اقتصادی و جهت دهی ها به سمت توسعه صادرات باشد . قاعدتاً اگر صادرات محورتوسعه کشور قرار گیرد مشکل اشتغال میتواند به شدت کم شود. چون برآورد میشود ۳۰% ارز صادرات به صورت دستمزد مستقیم و غیر مستقیم وارد جامعه میشود . در بخش صنعت غذا در عمیق ترین و محرومترین  نقاط بخش گشاورزی باید به سمت صادرات انبوه برویم و سعی کنیم بهای تمام شده را کم کنیم که بخشی از آن توسط نظام با حل و فصل کردن مسایل بانکی، مالیات ، بروکراسی و  بخشی دیگر ایجاد  کشاورزی نوین است، در این حالت واحدها در میان مدت و دراز مدت تقویت شوند و کشاورزی را هم متحول کنند کاری که ممکن است  به تنهایی از دست دولت بر نیاید ، با توجه به اینکه ما در کشورمان مسائلی همچون خشکسالی و کمبود شدید منابع آبی، عدم مکانیزاسیون و روشهای قدیمی سنتی کشاورزی همچنن از مشکلات جدی به شمار می آید، توجه به توسعه صادرات صنعت غذا حتماً کمک می کند که بخش کشاورزی ما تقویت شود و مسلماً این امر در اشتغال زایی و ارز آوری تاثیر به سزایی خواهد گذاشت و در بخش تحقیق و توسعه و دانشگاهی نیز شاهد تحول جدی خواهیم بود. به نظر می رسد در صنعت غذا بخاطر توانمدیهایی که داریم بخشی از نیروهای کارآمد و مدیران نه تنها کارآفرینان ارجمندی که مشاور وزیر شدند بلکه حتی در مدیران میانی تر نیز توانمندیهای زیادی داریم که توجه به این موضوع می تواند بستر مناسبی برای صادرات کشور باشد که این مبحث می تواند باعث رشد صادرات در همه صنایع ما باشد .

رییس کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی اناق بازرگانی خراسان رضوی در خصوص سفر به کشور هلند بعنوان همراه  وزیر جهاد کشاورزی گزارشی ارائه کرد.

شریعتی مقدم گفت: موضوع هلند  از یک دریچه ی دیگر و در کشاورزی اهمیت دارد یکی از خواستگاههای تجارت ادویه در دوران قدیم و یکی از بزرگترین و قدیمی ترین کشورهایی است که در صادرات محصولات کشاورزی از جمله گل در جهان شهرت دارد. در این سفر افتخار داشتم از ترمینال صادراتی گل، مزارع پیشرفته بازدیدکرده  و همچنین جلسات متعدد  با تجار هلندی در خصوص زعفران داشته باشم .

سفر هلند با حضور وزیر جهاد کشاورزی

به طور خلاصه در بازار گل هلند بیش از چهار میلیارد دلار یکی از مراکز صادرات دارد ، بطوریکه صبح خیلی زود گل های بسیار زیادی از نقاط مختلف جهان در بورس گل هلند به فروش می رسد که این مسئله صد سال سابقه دارد که خانواده سلطنتی هلند نیز از این تجارت حمایت می کند. این نمایشگاه به صورتی است که در عرض مدت بسیار کوتاهی هر مقدار گلی که تولیدکنندگان حراج می کنند به فروش میرسد که در نوع خود یک تجارت خاص و یونیک است نکته جالب و آموزنده این است که قیمت گل در هلند از ایران پایین تر است این در حالیست که هزینه های انرژی، دستمزد کارگر و… درهلند بسیار بالاتر از کشورمان است ولی با حمایتهای خوبی که از طریق بانک و سرمایه گذاران شده قیمت تمام شده ارزانتر در می آید که به  نظر بنده به عنوان الگو این مسئله باید در کشورمان نیز پیاده شود. در آنجا بخاطر وضعیت آب و هوا قسمت اعظم گلها بصورت گلخانه ای تولید می شود ما نیز به دلایل دیگر از جمله کمی آب و صرفه جویی می توانیم این محصولات را در محیط کنترل شده تولید کنیم. که این مستلزم ایجاد یک تحول جدی و سرمایه گذاری در بخش گلخانه است که منابع مالی است.  اینجانب چون ریاست کمیسیون کشاورزی، منابع طبیعی اتاق بازرگانی استان خراسان رضوی  را بر عهده دارم، وزیر جهادکشاورزی را در این سفر همراهی می کردم و در آنجا  از مسئولین و وزیر محترم درخواست کردم که به موضوع کم آبی  فوق بحرانی در خراسان  رضوی توجه خاص بکنند که در بخش جذب سرمایه گذار خارجی  بتوانیم استان خراسان رضوی را در اولویت قرار دهیم. این قول را از طرف مسئولین استان، رییس اتاق بازرگانی ایران و همینطور استاندار خراسان دادم که هرگونه کمک برای جذب سرمایه گذاری لازم باشد، در خدمت باشیم و در ارتقای تکنولوژی مورد نیاز و تجارت مشترک و توسعه تجارت محصولات کشاورزی همه گونه همکاری صورت گیرد. در حال حاضر نیز پروژه های متعددی در خراسان رضوی از جمله ترمینال صادراتی در فرودگاه داریم که باز هم از سفارت ایران در هلند خواستیم که زمینه سرمایه گذاری را به جهت جذب سرمایه گذار بررسی کرده و معرفی کنند که در این موضوع نیز با ما همکاری و همراهی نمایند .

از نکات جالب دیگر که در هلند که با آن آشنا شدیم مستندسازی تجارت است به نحوی که از صدها سال قبل بعنوان مثال حتی در خصوص اسنادی که توسط دزدان دریایی از کشتی ها  دزدیده شده  مستندسازی شده بود این اسناد در مورد مقادیر، ارزشها ، مقدار جنس سالم و… بود که در اختیار دانشگاهها قرار دادند.

مستندسازی در هلند

شاید یکی از نقاط ضعف ما مستندسازی اسناد تجاری است که دقت لازم را نداریم که با توجه به نوسانات بازار و مقررات زیادرخیلی   نمی توان به قبل اتکاء کنیم.

شریعتی مقدم ادامه داد : در مورد اصلاح پیاز زعفران با یک تولیدکننده هلندی جلسه ای داشتیم و از ایشان ضمن دعوت به ایران خواستیم که کارگاه آموزشی برای تولیدکنندگان ایرانی بگذارد شاید جالب باشد که ما بتوانیم تولید کنندگان و فعالین و بخصوص مراکز تحقیقاتی کشاورزی  در این برنامه حضور داشته باشند. یکی از اشکالاتی که مزارع زعفران ما دارند، پیر هستند و به نوعی ۶ یا ۷ ساله هستند این در حالی است که به طور اصولی باید ۴ یا حداکثر ۵ سال باشندکه تراکم پیازها بیشتر باشد. در هلند روی انتخاب پیاز و جداسازی آن خوب کار می کنند، هر سال پیاز را خارج می کنندو دوباره می کارندو این در نوع خودش جالب است.

 جلسه علی شریعتی مقدم با تولید کننده پیاز زعفران در هلند

زنگ خطری که وجود دارد تلاش هلند برای صادرات پیاز زعفران است. همچنین کشورهای امریکای جنوبی مثل اکوادر، مکزیک، کشورهای افریقایی، افغانستان صادرات پیاز دارند که تشویق هم می شوندکه اگر ما تواناییمان را بالا نبریم این بازارهای نوظهور در چهار گوشه جهان تهدید جدی برای صادرات کشورمان خواهند بود.

در بحثهای تخصصی با وزیر محترم جهادکشاورزی در مورد بهبود فضای کسب وکار، تجارت، صادرات محصولات کشاورزی به خصوص زعفران و ارتقای زنجیره ارزش صحبت شد. نظر ایشان نیز تشکیل زنجیره ها بود همینطور بر بازاریابی و بازارسازی تاکید شد . ما هم در اتاق بازرگانی تعامل خوبی با وزارت متبوع داریم و طرح هایی برای بهبود صادرات تقدیم وزیر محترم خواهیم داشت.

وی در ادامه این گزارش افزود : جلسه ای با رییس اتاق مشترک هلند و ایران داشتیم که از ایشان نیز دعوت شد به همراه تجار و بارگانان هلندی  به ایران سفر کنند. در جلسه مذکور با جان سی سون با عنایت به سابقه  در مدت حضورشان در ایران خواسته شد به جهت جذب سرمایه گذار و معرفی بیشتر محصولات کشاورزی اقداماتی صورت گیرد.

به عقیده بنده نکته مهم بهبود فضای کسب و کار در بخش کشاورزی و صنعت غذا است چرا که در این بخش رتبه ما پایین است و آسیب پذیری دراین بخش بخاطر اقلیم وماهیت محصول بیشتر از بخشهای صنعتی است. موضوع دیگر امنیت غذایی است و صادرکنندگان برتر ما  از صنعت غذا هستندکه نشاندهنده اراده و ظرفیت در این صنعت است که قادر است در سالهای آینده نیز بهبود یافته و به فضای کسب و کار کمک شایانی کند.

امیرسامان اسکندری
بعدی

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *