1

افزایش ۳۰ درصدی سرانه مصرف قارچ از زمان شیوع کرونا

رییس انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ از افزایش ۳۰ درصدی سرانه مصرف قارچ خبر داد و علت آن را سلامت و مغذی بودن دانست.

به گزارش پایگاه خبری صنعت غذا و کشاورزی، مهدی رجبی امروز در نشست خبری معرفی انجمن تولیدکنندگان بستر رویش قارچ خوراکی با بیان اینکه تشکیل این انجمن قدم مهمی برای سامان دهی تولیدکنندگان این صنف است اظهار کرد: تا پیش از تشکیل انجمن بستر قارچ خوراکی تولیدکنندگان آن تحت نظارت انجمن صنفی تولیدکنندگان قارچ فعالیت می‌کردند که اختلافات صنفی و عدم همکاری بین آنها را ایجاد کرده بود.

وی ادامه داد: برای تشکیل این انجمن هدف‌‌هایی تعریف شده تا در نهایت به افزایش تولید و اشتغال‌زایی بیشتر برسیم.

رییس انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ در تشریح اهداف تعیین شده برای تشکیل انجمن بستر رویش قارچ خوراکی گفت: نظارت بیشتر بر تولیدکنندگان این صنف، افزایش کیفی تولیدات، افزایش کمی تولید و نزدیک شدن به استانداردهای بین المللی از مهم‌ترین اهدافی هستند که برای تشکیل این انجمن تعیین شده است.

وی تعداد واحدهای فعال در حوزه تولید بستر رویش قارچ را ۷۵ واحد عنوان کرد که تعداد ۶۰ واحد با ظرفیت کامل تولید می‌کنند.

رجبی افزود: مجموعه پروانه‌های صادر شده برای واحدهای مذکور ۹۰۰ هزار تن است که در شرایط کنونی ۸۰۰ هزار تن آن تولید و عرضه می‌شود.

وی میزان تاثیرگذاری کیفیت کمپوست بر تولید را هفت تا ۱۰ درصد بر تولید عنوان کرد و گفت: در حال حاضر ۱۸۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تن قارچ در کشور تولید می‌شود که ما با افزایش کمی و کیفی بستر می‌توانیم ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن به این تولید اضافه کنیم.

رییس انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ تاکید کرد: با راه‌اندازی انجمن بستر قارچ امیدوار هستیم که ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن تولید بستر به رقم فعلی افزوده شود.

رجبی درباره وضعیت صادرات بستر قارچ از کشور اظهار کرد: در حال حاضر ما به کشور عراق، قطر و ارمنستان صادرات داریم اما میزان آن کمتر از سه درصد کل تولید است که به دنبال افزایش آن هستیم.

وی قیمت هر کیلوگرم بستر قارچ در کشور را دو هزار و ۴۰۰ تومان و قیمت صادراتی ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر از آن اعلام کرد.

رجبی میزان سود حاصل از این فعالیت تولیدی برای تولیدکنندگان را ۱۵ تا ۲۰ درصد عنوان کرد که در صورت افزایش کیفیت می‌تواند سود بیشتری برای تولیدکنندگان به همراه داشته باشد.

وی یکی از مشکلات تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران این فعالیت اقتصادی را دریافت مالیات دانست و افزود: بند ۸۱ قانون مالکیت مستقیم دریافت هر نوع مالیات را از فعالیت‌های مربوط به تولیدات کشاورزی ممنوع کرده است اما سازمان امور مالیاتی برخلاف این قانون از تولیدکنندگان بستر قارچ مالیات طلب می‌کند.

رجبی ادامه داد: سازمان امور مالیاتی به صورت سلیقه‌ای رفتار کرده و هم اکنون از تولیدکنندگان برخی استان‌ها مالیات می‌گیرد و از دیگر استان‌ها طلب مالیات نمی‌کند.

وی از طرح شکایت تولیدکنندگان بستر قارچ خوراکی به دیوان عدالت اداری خبر داد و گفت: برخی از همکاران ما توانسته‌اند حکم علیه این اقدام سازمان امور مالیات دریافت کنند اما این سا زمان از حکم مذکور تمکین نمی‌کند.

رییس انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ با بیان اینکه به دنبال طرح این مشکل در مجلس هستیم اظهار کرد: انتظار داریم نمایندگان ما در مجلس این حق قانونی تولیدکنندگان بستر قارچ خوراکی که از فعالیت‌های کشاورزی محسوب می‌شود را وصول کنند.

رجبی از دیگر مشکلات تولیدکنندگان این حوزه را افزایش هزینه مواد اولیه برشمرد و گفت:‌ قیمت کلش گندم از ۴۲۰ تومان به ۲ هزار تومان و کود مرغی از ۴۰۰ تا ۵۰۰ تومان به ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان رسیده که موجب افزایش ۳۰۰ درصدی هزینه‌های تولید برای ما شده است.

وی با تاکید بر اینکه رفع مشکلات تولیدکنندگان این صنف می‌تواند اثرات مثبتی در بحث اقتصادی زیست محیطی و اشتغال‌ داشته باشد گفت: ما مصرف کنندگان اصلی کود مرغی و کلش گندم هستیم که در بسیاری از موارد دور ریخته می‌شد و اثرات منفی بر آلودگی محیط زیست و انتقال بیماری‌ها داشت.

رجبی ادامه داد: تولیدکنندگان بستر قارچ به کلش و کودهایی که دور ریخته می‌شد ارزش دادند و علاوه بر آن در فرآیند تولید این موادی که می‌توانند منبع آلودگی باشند عاری از هر نوع میکروب و بیماری می‌شود ضمن اینکه کشاورزان و مرغداران نیز از آن منفعت می‌برند.

وی درباره میزان اشتغال این فعالیت اقتصادی اظهار کرد: در حال حاضر هشت هزار نفر به صورت مستقیم و ۸۰ هزار نفر به صورت غیرمستقیم در تولید بستر پرورش قارچ دخیل هستند که می‌توان با توسعه تولید آ‌ن تعداد اشتغال را بسیار بیشتر از ارقام عنوان شده رساند.

رییس انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ رتبه ایران در تولید بستر پرورش قارچ را هفت جهانی اعلام کرد و افزود: در حال حاضر کشورهای چین، آمریکا و لهستان در رتبه‌ه ای اول تا سوم تولید این کالا قرار دارند که ما می‌توانیم فاصله خود را با توسعه این فعالیت‌های اقتصادی با کشورهای عنوان شده کوتاه‌تر کنیم.

رجبی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی از شایعات مبنی بر سمی بودن قارچ های عرضه شده در بازار اظهار کرد: ما هر ساله شاهد آن هستیم که در فضای مجازی شایعات بی‌اساسی مبنی بر سمی بودن قارچ‌های عرضه شده در بازار عنوان می‌شود در حالی که امکان پرورش قارچ سمی یا سمی شدن قارچ‌ها در واحدهای تولیدی وجود ندارد.

وی ادامه داد: حتی اگر قارچ‌ها در واحدهای تولیدی کپک هم بزنند سمی نیستند و قارچ‌های سمی تنها در مکان خاص و شرایط خاص رشد می‌کنند که شکل ظاهری و رنگ متفاوتی با قارچ‌های خوراکی دارند.

رجبی به مردم توصیه کرد که قارچ خوراکی را تنها از فروشگاه‌ها و به صورت بسته‌بندی خریداری کنند.

وی از مردم خواست از خرید قارچ از دست‌فروشان خودداری کرده و در هنگام خرید آن به درج مشخصات کالا بر روی بسته‌بندی دقت کنند.

رییس انجمن صنفی پرورش دهندگان قارچ درباره میزان مصرف قارچ در کشور افزود: بر اساس آمار سرانه مصرف قارچ در کشور ما ۲٫۵ کیلوگرم به ازای هر نفر است که کمتر از متوسط سرانه مصرف در جهان است.

رجبی از افزایش ۳۰ درصدی سرانه مصرف قارچ از ابتدای شیوع ویروس کرونا خبر داد و افزود: افزایش مصرف سرانه قارچ به دلیل سلامت و مغذی بودن آن است که می‌تواند به تقویت سیستم دفاعی بدن کمک کنند.

وی همچنین از تشکیل صندوق همیاران چتر سفید خبر داد که هدف آن حمایت از تولیدکنندگان است.

وی با تاکید بر اینکه این صندوق بدون حمایت دولت تشکیل شده است افزود: صندوق همیاران چتر سفید همچنین به دنبال افزایش مصرف سرانه قارچ در کشور است و این امر را با تبلیغات و آگاه‌سازی مردم انجام خواهد داد.

سرویس خبری: کشاورزی