1

با حضور کارآفرینان برتر کشور،انتظارات اقتصادی بخش‌خصوصی برای مقابله با بحران‌های بین‌المللی بررسی شد

در سی‌و‌یکمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی تهران، فعالان اقتصادی میزبان رییس کمیته امداد امام خمینی (ره) بودند. پرویز فتاح که طی دو سال گذشته ریاست کمیته امداد امام خمینی (ره) را برعهده دارد، تعامل با بخش‌خصوصی برای آنچه که وی فقرزدایی از کشور می‌داند حفظ کرده است.

در سی‌و‌یکمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی تهران، فعالان اقتصادی میزبان رییس کمیته امداد امام خمینی (ره) بودند. پرویز فتاح که طی دو سال گذشته ریاست کمیته امداد امام خمینی (ره) را برعهده دارد، تعامل با بخش‌خصوصی برای آنچه که وی فقرزدایی از کشور می‌داند حفظ کرده است. او در حالی این‌بار به سی‌و‌یکمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران آمد که تفاهم‌نامه همکاری دیگری با نهاد بخش‌خصوصی با موضوع «طرح رفع سوءتغذیه کودکان نیازمند زیر ۶ سال» را به امضا رساند. پیش از این و طی سال گذشته نیز، تفاهم‌نامه دیگری میان اتاق تهران و کمیته امداد امام خمینی (ره) به امضا رسید و طی آن، اداره بیمارستان بازرگانان به اتاق تهران بازگشت. این بیمارستان از ابتدای تاسیس در دهه۳۰ خورشیدی، وقف اتاق بازرگانی تهران بود.

همچنین در نشست هیات نمایندگان اتاق تهران، گزارشی از وضعیت دیروز و امروز بیمارستان بازرگانان از سوی رییس این بیمارستان ارائه شد. آنطور که رییس اتاق تهران در این نشست اعلام کرد، این اتاق قصد دارد با تجهیز و نوسازی بیمارستان بازرگانان، این مرکز درمانی در جنوب شرق تهران را به مجهزترین بیمارستان تخصصی پایتخت تبدیل کند.

در ابتدای این نشست، رییس اتاق تهران با تسلیت شهادت امام زین‌العابدین (ع) گفت:« مهم ترین خبری که در روزهای گذشته رخ داد و روی آن باید بحث کرد، سخنرانی رئیس جمهور آمریکا دونالد ترامپ بود که روز جمعه انجام شد و همان طور که از قبل پیش بینی می شد او در خصوص مسئله خروج آمریکا از برجام صحبت کرد ولی آن چیزی که در عمل رخ داد بیشتر ناسزا و هتاکی به کشور بود و تصمیم گیری درباره برجام را هم به کنگره واگذار کرد.»

مسعود خوانساری، افزود:« بعد از امضای توافق هسته ای فرصت هایی در کشور ایجاد شد و مدیران ارشد کشور امکان توسعه اقتصادی را در کشور فراهم آوردند. در همین خصوص با دوراندیشی مقام معظم رهبری اقتصاد مقاومتی هم طرح شد تا ما با تمام توان خودمان بتوانیم از پتانسیل ها و امکانات موجود در کشور حداکثر استفاده را بکنیم و در عین حالی که به توانمندی های داخل فکر می کنیم نیم نگاهی هم به خارج داشته باشیم؛ بحث «درون نگری و برون زایی» از مهم ترین اهدافی بود که در اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری مطرح شد.»

رئیس اتاق تهران گفت:« خوشبختانه در چهار سال گذشته ثبات اقتصادی در کشور به وجود آمد و هیجاناتی که در قیمت ها هر روز شاهدش بودیم کمتر دیده شد و تورم بالای ۴۰ درصد به زیر ۱۰ درصد رسید و مردم امید به آینده پیدا کردند؛ اگرچه هنوز فاصله زیادی با ایده هایی که قطعا مسئولین و مردم دارند وجود دارد ولی خوشبختانه قدم های خوبی در راستای استحکام اقتصادی برداشته شده است. علاوه بر این در خصوص نگاه خارجی و بین المللی هم موفقیت های مهمی در حوزه دیپلماسی به وجود آمد، همه ما می دانیم که قبل از توافق هسته ای ایران کشوری بود که یک اتحاد عمومی علیه آن وجود داشت و کشوری منزوی محسوب می شد و ارتباط ما با دنیا قطع بود ولی حالا همه چیز ۱۸۰ درجه برگشته است؛ سخنرانی آقای ترامپ را به جز خود رئیس جمهور آمریکا و مقامات سه کشور دیگر هیچ کشوری تایید نکرد و همه به مخالفت با آن پرداختند؛ اکثر مجامع بین المللی، کشورهای اروپایی در مخالفت با حرف ها و ادعاهای ترامپ صحبت کردند و من فکر می کنم امروز ایران دیگر تنها نیست و در واقع سخنرانی ترامپ نه تنها ضرر و زیانی برای کشورمان نداشت بلکه بیشتر آسیب های آن به آمریکا بازگشت. از سوی دیگر و در بعد داخلی هم نه تنها صحبت های رییس جمهور آمریکا در اتحاد مردم تاثیری نداشت بلکه باعث ایجاد انسجام و همبستگی بیشتری در ارکان نظام با ملت شد.»

او در ادامه به بررسی برجام در کنگره آمریکا پرداخت و گفت:« موضوع برجام دو ماه یا سه ماه دیگر دوباره در کنگره آمربکا بررسی می شود و از همین حالا باید چاره اندیشی شود که دوباره شاهد نوسانات در بازار نباشیم؛ باید بتوانیم خودمان را در مقابل تصمیمات احتمالی ایزوله کنیم و اقتصادمان را محکم تر کنیم و این زمانی رخ خواهد داد که هم در ارتباط با مسائل سیاسی انسجام داخلی بین تمام قوا، ملت و ارکان نظام به وجود بیاید و هم از طرف دیگر در حوزه اقتصادی بتوانیم چالش هایی را که پیش روی اقتصادمان بوده و هست، هرچه سریع تر و با قاطعیت حل و فصل کنیم. 

او در ادامه از نوسانات ارزی به عنوان یکی از این چالش ها اقتصادی که باید برطرف شود و بارها بر آن تاکید شده است، یاد کرد و گفت: « به موضوع تک نرخی و واقعی شدن نرخ ارز در سال گذشته بارها اشاره شده است، اولین جایی که بلافاصله بعد از یک تلاطم اثر می پذیرد، بحث ارز است. انتظار ما از دولت محترم این است که بالاخره بحث ارز را باتوجه به واقعیت هایی که در اقتصاد وجود دارد و تورم داخلی و خارجی مدیریت کند. تک نرخی شدن ارز عامل مهمی است که به اعتقاد من می تواند در ثبات اقتصادی ما موثر باشد. به جای اینکه بازار و هیجانات آن تصمیم بگیرد که قیمت ارز را بالا و پایین ببرد، چه بهتر که دولت خود این موضوع را مدیریت کند و تکلیف تک نرخی و واقعی شدن قیمت ارز را هرچه زودتر مشخص کند.»

او در ادامه گفت: «دومین موضوعی که می تواند به انسجام داخلی و اقتصاد کشور کمک کند، بهبود محیط مستمر فضای کسب‌وکار است، باید قبول کنیم که تولیدکنندگان و کارآفرینان کشورمان دچار مشکلاتی در کسب و کارهایشان هستند؛ دولت بیش از اندازه بزرگ است و دخالت های بیش از اندازه دولت در اقتصاد مانع زیادی برای کسب و کار ایجاد کرده. شاخص های اقتصادی ما چه در مجامع بین المللی چه در داخل دارای رتبه های خوبی نیست و قطعا اگر بخواهیم اقتصاد را پر بارتر کنیم باید به محیط کسب و کار بیشتر بپردازیم. مجوزهای غیر ضروری که در برنامه ششم به آن اشاره شده بود که باید حذف شود و در قانون بهبود فضای کسب و کار هم به آن اشاره شده است چندان مورد توجه قرار نگرفته و تاکنون کمتر روی آن کار شده است؛ این باید یکی از اولویت های اصلی دولت در این دوره باشد که هم مجوزهای اضافه را حذف کند و دخالت های دولتی کاهش پیدا کند.» 

رییس اتاق تهران همچنین به اصلاح نظام بانکی اشاره کرد و گفت:« سود بانک ها به تسهیلات، یارانه نقدی که پرداخت می شود و قیمت سوخت ارزان باعث می شود که افراد پولشان را در بانک بگذارند و دیگر نیازی به کار کردن نداشته باشند و بدون دغدغه زندگی کنند؛ باید دولت بحث یارانه ها و سود بانک ها را اصلاح کند؛ اگر این اصلاحات صورت نگیرد نمی توانیم انتظار جذب سرمایه گذاری را داشته باشیم. انتظار ما از دولت این است که این مسائل را هرچه سریع تر حل کند.»

خوانساری در ادامه گفت: یکی دیگر از انتظارات بخش خصوصی از دولت پرداخت بدهی های دولت به پیمانکاران در بخش های مختلف مثل سلامت و کلیه فعالان اقتصادی است که از دولت طلب دارند. طلب‌های پیمانکاران و فعالان بخش خصوصی که از دولت دارند به مرز بحرانی رسیده و شرکت ها دچار مشکل شده اند و کسب و کارهایشان فلج شده است.»

او همچنین به فصل بودجه نویسی اشاره کرد و گفت:« کمیسیون های اتاق بحث بودجه را در اولویت قرار دهند و موضوعاتی را که در حوزه بودجه باید مطرح شود را به هیات رئیسه منتقل کنند تا از طریق دولت و مجلس به موقع در بودجه سال آینده پیگیری و رایزنی شود.» 

رئیس اتاق تهران همچنین در پایان حرف های خود به اعزام هیاتی از شرکت های استارت آپی از سوی اتاق تهران به نمایشگاه جیتکس دبی اشاره کرد و گفت:« شرکت های ICT و دانش بنیان آینده کشور را خواهند ساخت.»

 

 

 

 

من فرزند فقر هستم

در ادامه مرتضی سلطانی، بنیانگذار گروه صنعتی و پژوهشی زر، پشت تریبون قرار گرفت تا در باب ضرورت توجه به مسئولیت های اجتماعی بنگاه ها سخنانی را ایراد کند. او در ابتدا، خود را این گونه توصیف کرد:« من فرزند فقر هستم.» و سپس از فقر دوران کودکی خود در محله «قلعه مبارک آباد قم» سخن گفت که حتی حسرت خرید نان سنگک را داشته است. اما سلطانی گفت که اکنون، در بنگاه اقتصادی او با برند زر، ۱۰ هزار نفر اشتغال مستقیم دارند و ۱۴ الی ۱۵ شرکت در این گروه صنعتی ایجاد شده است.سلطانی در ادامه، با اشاره به وجود انواع آسیب های اجتماعی در کشور از جمله اعتیاد گفت:« همه این آسیب ها دارای راه حل است و نهادهایی نظیر کمیته امداد هیچ گاه سراغ کارآفرینان برای جلب همکاری به منظور کاهش فقر نیامده اند.»

 

نان‌آوری پس از فقر

بنیانگذار گروه صنعتی نان سحر نیز در نشست هیات نمایندگان اتاق تهران، پس از آنکه سرگذشت زندگی و شروع به کار خود را در دقایق کوتاهی تشریح کرد، گفت: شروع فعالیت اقتصادی نان سحر به مانند سایر کسب‌و‌کارهای موفق و بزرگ امروز، از مکانی محقر و کوچک با تعداد پرسنل محدود آغاز شد و امروز پس از گذشت بیش از ۴۰ سال از عمر این مجموعه بزرگ تولیدی کشور، علاوه بر تولید انواع نان به در تولید ماشین‌آلات صنعت نان کشور نیز فعالیت داریم و ایجاد دانشگاه علمی کاربردی و توسعه آموزشی در این بخش را نیز در پیش گرفته‌ایم.

خان‌محمدی سپس به رفع فقر و معضلات اجتماعی در کشور را در گرو توسعه اشتغال دانست و گفت: گداپروری در کشور را باید کنار گذاشت و به جای آن، همه دستگاه های کشور برای ایجاد اشتغال و به کارگیری افراد ناتوان جامعه همت کنند. وی افزود: اشتغال و تولید در کشور با سود بالای بانکی ایجاد نخواهد شد.

 

اقتصاد مقاومتی به مقاومت اقتصادی تبدیل شده است

غلامعلی سلیمانی، بنیانگذار شرکت کاله نیز طی سخنانی به ضرورت حمایت از کارآفرینان برای ایجاد اشتغال و متعاقب آن کاهش فقر اشاره کرد و گفت:« اگر تولید رونق داشته باشد، مشکلات معیشتی به حداقل می رسد. اجرای اقتصاد مقاومتی، مورد تاکید مقامات کشور است اما بدنه وزارتخانه ها در برابر توسعه بنگاه ها مقاومت  نشان می دهند و به تعبیری اقتصاد مقاومتی به مقاومت اقتصادی تبدیل شده است. در عین حال وجود شفافیت نیز می تواند به رفع بسیاری از مشکلات کمک کند.»

 

تغییر در تخصیص یارانه های نقدی

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز در سخنانی به تخصیص یارانه نقدی به دهک های پایین جامعه اشاره کرد و گفت: حذف یارانه نقدی برای افراد توانمند و تخصیص آن به دهک های پایین باید در دستورکار جدی دولت قرار گیرد و در این زمینه کمیته امداد امام خمینی (ره) می تواند در شناسایی و هدایت یارانه ها به افراد کم بضاعت نقش آفرینی کند.

حمیدرضا صالحی سپس به توانمندسازی افراد کم بضاعت در کشور اشاره کرد و افزود: در این رابطه همکاری میان اتاق تهران و کمیته امداد امام خمینی (ره) می تواند در ورود این بخش از جامعه به بازار کار و فعالیت های اقتصادی اثرگذار باشد.

محمدرضا انصاری، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز با اشاره به سرگذشت کارآفرینانی که در این جلسه نطق هایی را ارائه کردند، گفت:«این کارآفرینان عاشق کار و تولید هستند و بدون حمایت به این جایگاه دست یافته اند. بنابراین ضرورت دارد که از تولید و صادرات حمایت صورت گیرد که صدها کارآفرین از جنس سلیمانی ها و سلطانی ها در کشور پدید آید.»

محمدرضا نجفی منش دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز بر حذف یارانه نقدی تاکید کرد و گفت: زمان آن فرا رسیده است که افراد توانمند از فهرست دریافت کنندگان یارانه نقدی حذف و این موضوع هدفمند شود و تنها افراد نیازمند را شامل شود.

محمود نجفی عرب، یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان به کنایه از رییس کمیته امداد درخواست کرد که فعالان حوزه سلامت را نیز به فهرست افراد تحت حمایت این نهاد اضافه کند:« طرح تحول به اجرا درآمد، بدون آنکه منابع مورد نیاز آن تامین شود. نتیجه آنکه اکنون بسیاری از بنگاه های حوزه دارو و تجهیزات پزشکی به مرز ورشکستگی رسیده اند و بدهی دولت به این صنعت به حدود ۱۰ هزار میلیاردتومان می رسد.»او با اشاره به شکل گیری سونامی کمبود دارو و تجهیزات پزشکی در آینده ای نزدیک، از رییس اتاق تهران درخواست کرد که زمینه ملاقات نمایندگان این صنعت با معاون اول رییس جمهوری را فراهم کند.»

در ادامه این جلسه، ناصر ریاحی، دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، خواستار شفافیت و ارائه گزارش هایی از نحوه هزینه کرد کمک های مردمی و  نتایج آن توسط کمیته امداد شد.

کاوه زرگران نیز کارآفرینان را سرداران تولید توصیف کرد و گفت:« شایسته است از تجربه کارآفرینانی که در این نشست حضور یافته اند، در حوزه مسئولیت های اجتماعی بهره برداری صورت گیرد.» زرگران با بیان اینکه «ایجاد شغل برای فرد، سرنوشت یک خانواده را تغییر می دهد» خطاب به رییس کمیته امداد درخواست کرد:«کمیته امداد با نوآوری در جهت احیای اعتماد مردم و بخش خصوصی به خود تلاش کند.»