اهم اخبار

رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور عنوان کرد: جهش تولید در آبزیان با بهره‌گیری از توان تحقیقات

۱ دیدگاه

رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور گفت: یکی از مسائل مهمی که مقام معظم رهبری نیز بر آن تاکید کرده‌اند، موضوع پرورش ماهی در قفس است که توسعه آن می‌تواند علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب شیرین، جهش قابل توجهی در تولید آبزیان خوراکی ایجاد کند.

“پژوهش که سرچشمه تولید است در کشور به طور جدی در سالی که گذشت انجام گرفت که ما نمونه‌هایش را دیدیم.” این جمله در واقع، فرمایش مقام معظم رهبری، دقایقی بعد از تحویل سال ۱۳۹۹ بود. ایشان به درستی ریشه و منشاء تولید را در تحقیقاتی می‌دانند که ثمره و میوه آن در امر مهمی به نام تولید نمایان می‌شود. به همین جهت، سال جاری را سال جهش تولید نامگذاری کردند تا نیروهای فکری و یدی، بیش از پیش نگاه به داخل و منابع موجود در کشور داشته باشند. این امر، مسئولیت مجموعه‌های تحقیقاتی را سنگین‌تر و مأموریت آنها را خطیر تر از گذشته جلوه‌گر می‌کند؛ زیرا اگر قرار باشد تولید کشور به صورت جهشی، رونق بگیرد قبل از آن و در مراحل بالادستی، پروژه‌ها و طرح‌های تحقیقاتی نیاز است که مواد و روش‌های لازم برای صعود در این عرصه را فراهم کنند. از طرفی لازم است شیوه موضوع‌یابی و طرح نویسی، جهت انجام پژوهش‌های تحقیقاتی در راستایی بازنگری شود که ماحصل آن در خدمت تولید باشد.

محمود بهمنی، رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا با بیان اینکه کالبد شکافی بیانات مقام معظم نکات قابل توجه بدست می‌دهد، اظهار کرد: اگر به صورت تخصصی مبحث فوق الذکر را کالبد شکافی کنیم، باید بگوییم که موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با ۱۱ پژوهشکده و مرکز در استان‌های مختلف از آن دسته موسساتی است که در عرصه پژوهش، پرچمدار و پیشرو محسوب می‌شود؛ به ویژه سابقه  بیش از ۱۰۰سال این موسسه و نیز برخورداری از معاونت ترویج و انتقال یافته های علمی، گواهی محکم بر این ادعاست.

وی ادامه داد: یکی از مسائل مهمی که اتفاقا مقام معظم رهبری نیز بر آن تاکید کرده‌اند، موضوع پرورش ماهی در قفس است. توسعه این صنعت می‌تواند علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب شیرین، جهش قابل توجهی در تولید آبزیان خوراکی ایجاد کند. تلاش محققان موسسه در مکان‌یابی برای احداث قفس ها، پژوهش در حوزه اثرات زیست محیطی این صنعت، کوشش جهت سازگاری ماهیان بومی برای پرورش در قفس های دریایی و نیز تحقیقاتی که در حوزه تامین تجهیزات لازم در این صنعت انجام می‌شود، همگی با هدف افزایش تولید صورت می‌گیرد.

بهمنی با تاکید بر اینکه از موانع بسیار خطرناک تولید که می تواند یک شبه تمام دارایی‌های سرمایه گذاران را نابود کند، معضلی به نام بیماری‌ها است، افزود: اگرچه نمی‌توان این مشکل را در مزارع پرورشی به صفر رساند، اما می‌شود تمهیداتی اندیشید تا این معضل در سیر صعودی تولید خللی وارد نکند. اجرای طرح کلان ملی تولید مولدین سالم و عاری از بیماری قزل آلای رنگین کمان و میگوی وانامی، دو طرح قابل توجه است که با همکاری بخش خصوصی می‌تواند جهشی چشمگیر در تولید ایجاد کند و نرخ بیماری‌ها را به حداقل ممکن کاهش دهد. مسلماً اگر مزرعه ها درگیر بیماری نباشند و مسائل مدیریتی و پرورشی به درستی رعایت شود، نتیجه‌ای جز افزایش بهره وری در تولید به همراه نخواهد داشت. 

وی اضافه کرد: اتفاقا آموزش نکات مهم در پرورش و مدیریت مزارع تولیدی از میگو گرفته تا جلبک و گیاهان آبزی، یکی از ماموریت‌های مهم موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور به شمار می‌رود که همکاران ترویجی با همین هدف، توانستند عارضه سر قرمزی میگو را کنترل و بهره برداران را از بار سنگین خسارت‌ها نجات دهند. اینکه محققان علوم شیلاتی به دنبال راهکاری جهت کشت متراکم تیلاپیا و پرورش این ماهی در محیط گلخانه‌ای هستند، یا توسعه تولید آرتمیا که به عنوان غذای زنده آبزیان محسوب می‌شود در دستور کارشان قرار گرفته، یا اصلاح نژاد ماهی قزل‌آلا، کپور و میگو را به طور جدی پیگیری می‌کنند و صدها پروژه تحقیقاتی که مجال مطرح کردن تمام آنها در این سطور نیست، همگی نشان از مهر تایید بر شعار امسال، یعنی جهش تولید دارد.

 بهمنی با یادآوری اینکه هدف‌گذاری برای سال ۱۳۹۹ انجام گرفته و ماموریت‌ها و وظایف کاملا مشخص و شفاف به نظر می‌رسد، گفت: موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور نیز برای سال جدید، پروژه‌ها و طرح‌های جدیدی را علاوه بر موارد ذکر شده قبلی دنبال خواهد کرد. یکی از ایده‌های جدید که امسال توسط این موسسه عملی می‌شود، رویداد هکتون در حوزه شیلات و آبزیان خواهد بود. 

رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور معتقد است؛ بدون شک جمع شدن ایده پردازان، کارشناسان و بهره برداران صنعت شیلات در کنار هم و تلاش ماراتنی آنها در کشف راه حل‌های تاکتیکی برای رفع موانع و مشکلات موجود، از گام های جدید محققان علوم شیلاتی در راستای کمک به صنعت شیلات به شمار می‌رود. 

بهمنی تصریح کرد: به همین منظور موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با استفاده از تمامی ظرفیت‌های سخت افزاری و نرم افزری داخل کشور و با همت دانشمندان، محققان و نیروهای کارآمد و توانمند در پژوهشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی تابعه، تلاش خواهد نمود تا جهشی که مد نظر مقام معظم رهبری است در حوزه شیلات و آبزیان به واقعیت تبدیل شود.

بعدی

نوشته های مرتبط

نظر برای این مطلب

  1. حمیدچراغچیان خراسانیHamid Cheraghchian09386948307-09153174247-09154154247 says:

    سلام جناب آقای امیر سامان اسکندری
    مطلبی را بر اساس فرمایشات جناب آقای محمود بهمنی، رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور مرقوم فرموده بودین که مرا به اواخر سال ۹۰ و اوایل ۱۳۹۱ برد که بی مناسبت به شیلات و طرح های مدیران آن سازمان نیست و اگر بخت با من یار باشد و شما به مطالبم توجه کنید شاید با نظر من هم سو شوید که اینا همه حرف مفته و هیچ کدامش برای این مملکت کاربردی نداشته ، ندارن و نخواهد داشت ، مسلما از آخر دلیلش رو متوجه خواهید شد.
    در پایان سال ۱۳۹۰ که متاسفانه دومین بحران و افزایش سه برابری دلار توسط بی سواد ترین رئیس جمهور باعث تورم و افزایش بی رویه تولیدات صنعتی شد تقریبا تولید به زیر ۳۰٪ رسیده بود از طرف رئیس وقت شیلات مشهد پیشنهادی بر مبنای طرح دکتر گلشاهی معاونت شیلات ایران به من رسید که هدف اصلی آن ارتقاء مصرف ماهی و گوشت سفید بر پایه ایجاد پایانه های عرضه و فروش ماهی و آبزیان همچنین ماهی و محصولات شیلاتی و دریائی در مراکز استانها بود تا ضمن جایگزین شدن با گوشت قرمز با گوشت سفید بویژه آبزیان هزینه های درمان مردم و دولت را کاهش دهد.
    اجازه می‌خواهم اگر سعادتی باشد و تمایل داشته باشید دنباله این ماجرا را برایتان ادامه دهم لذا قبلاً برای آشنائی شما ذیلا معرفی میکنم:
    اینجانب حمید چراغچیان خراسانی فرزند علی متولد ۱۳۳۵ مشهدکه همزمان با تحصیل در هنرستان صنعتی بعنوان مترجم زبان انگلیسی در شرکت کفش ملی که قرارداد پروژه ساخت سردخانه های شش مرکز استان از جمله خراسان رضوی برای مشهد را در سالهای ۵۴ -۵۳ با شرکت G + H آلمان بسته بود مشغول بکار بودم ، در سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۵۷ خدمت سربازی را انجام دادم و پس از انقلاب با تعطیل شدن دانشگاه‌ها و مخصوصا انستیتو تکنولوژی مشهد نتوانستم رشته مکانیک را دنبال کنم لذا به کارهای فرهنگی مانندکلاسهای زبان و فروش کتاب و نوارهاخارجی و جزوه های کنکور مکاتبه ای رو آوردم تا سال ۱۳۵۸که با دعوت پدرم برای فروش هیتر ، بخاریهای مرغداری و گلخانه که آنها را از نمونه آلمانی کپی کرده بود به کارگاهش رفتم نام شرکت پدرم اسفیوخ بود ودر حقیقت نام دهستانی در جنوب شرقی مشهدحد فاصل تربت حیدریه وکاشمر است که معدن فیروزه آن نیز معروف است . من که آشنائی با صنعت نداشتم از پدرم خواستم برای اینکه بتوانم بهتر در فروش و اطلاع رسانی کمکش کنم سه دستگاه نمونه از این هنرها را با هم بسازیم که همین استارت کار من در تولید شد بحدی که موفق شدم همراه پدر و سه برادرکوچکم ظرف پنج سال از هیتر به کوره های پخت رنگ ، انواع خشککن در سال ۱۳۶۲ به طراحی و تولید اولین پروژه خط رنگ اتومات و کانتینیوز قطعات فلزی موتور سیکلت در کارخانه کاواساکی برسانم و تا سال ۱۳۹۰ که با دومین بحران تولید مواجه شدیم و مرگ تولید فرا رسید اسفیوخ یکی از بهترین برندهای مشاوره، طراحی، تولید و کارآفرینی در زمینه انواع بخاریهای هوشمند، مبدلهای هوای داغ ۵۰۰ درجه، خشککن های مواد و محصولات غذائی و خطوط رنگ کارخانجات صنعتی مانند بخاری ، کولر ، اجاق گاز ، دوچرخه ، موتورسیکلت و اتومبیل حتی خطوط بازیافت کاغذ و مقوا و ماشین آلات تولید شانه تخم مرغ و شانه میوه و غیره شده بود ولی متاسفانه بحران بدی به دولت سر دولتی های بی کفایت برای صنعت بوجود آمده بود،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *