مراسم گرامیداشت روز ملی کیفیت به همت انجمن مدیریت کیفیت ایران و با حضور فعالین اقتصادی در حوزهای مختلف در تاریخ ۲۲ آبان در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار گردید.
به گزارش پایگاه خبری صنعت غذا و کشاورزی(اگروفودنیوز)، در ابتدای این مراسم دکتر فرشید شکر خدایی عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران و از اعضای هیئت مدیره انجمن مدیران کیفیت با بیان اینکه روز ملی کیفیت در اوایل دهه ۸۰ با پیگیری انجمن، توسط فرهنگستان در تقویم رسمی گنجانده شد، گزارش از ۵ سال فعالیت انجمن ارائه کرد.
وی بیان کرد: این انجمن بیش از ۴۰۰ عضو و هزار ارزیاب دارد که شانزده دوره جایزه ملی کیفیت را نیز برگزار کرده است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران افزود: برگزاری دوره های آموزشی، انتشار کتاب هندبوک جوران، نشریه کیفیت و مدیریت و… از دیگر فعالیت های انجمن است.
شکرخدایی عنوان کرد: به طور کلی کیفیت خودرو از قطعات نشأت میگیرد و اگر کیفیت قطعات افزایش یابد مشکل خودروسازی حل خواهد شد.
فرشید شکرخدایی نائب رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران با اعلام اینکه کیفیت عامل اصلی حمایت از تولید ملی است گفت: کیفیت بالای تولیدات داخلی میتواند منجر به رقابت بیشتر و حتی ایجاد فرهنگ استفاده از کالاهای داخلی در بلند مدت شود.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا نخریدن کالای ایرانی باعث ارتقای کیفیت میشود یا خریدن کالای ایرانی گفت: کالاها در معرض رقابت قرار دارند و نخریدن کالای بی کیفیت موجب تشویق تولیدکنندگان منصف و با کیفیت خواهد شد.
شکرخدایی گفت: بسیاری از کالاهایی که در حالت رقابتی قرار ندارند و رقیب آنان شرکتهای خارجی یا محصولات مشابه خارجی هستند نخریدن کالای ایرانی تنبیه تولید کنندگان داخلی خواهد بود.
نائب رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران گفت: با توجه به اینکه فضا و محیط کسب و کار کشور در شرایط فعلی مناسب نیست و تولیدکنندگان با تمامی دشواریها به دنبال تولید، صادرات و اشتغال هستند؛ در چنین شرایطی خرید کالای ایرانی موجب تشویق و ترغیب تولید کنندگان داخلی میشود.
وی گفت: خرید کالاهای جدید مبتنی بر ایدههای نو که در کشور تولید و به بازار مصرف عرضه میشود حمایت حداکثری از خلاقیت و نوآوری ایرانی است.
شکرخدایی گفت: در واقع خلاقیت و نوآوری در دنیای امروز حرف اصلی را در رونق تولید و صادرات میزند.
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه تولیدکنندگان برای ارتقای کیفیت باید سرمایه گذاری کنند گفت: بررسیها نشان میدهد بنگاههای اقتصادی که به مقوله کیفیت، خلاقیت و نوآوری در تولید و خدمات توجه بیشتری دارند ضریب ماندگاری آنان در بازار بالاتر از سایر واحدهای تولیدی و صنعتی است.
نائب رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران گفت: تولیدکنندگان داخلی باید نسبت به سرمایه گذاری در تولید محصولات و خدمات با کیفیت اهتمام جدی تری داشته باشند تا ضریب ماندگاری آنان در بازارهای داخلی و خارجی روز به روز افزایش یابد.
شکرخدایی بر لزوم حمایت از تولید داخلی تاکید کرد و گفت: حفظ کیفیت مهمترین عامل حفظ بقا و پایداری بنگاههای تولیدی است.
او گفت: تحول در سند تدوین سند جامع تحول و نقشه راه نظام، استاندارد سازی و مدیریت کیفیت کشور یکی از سندهای مهم است.
فرشید شکرخدایی گفت: به طور کلی کیفیت خودرو از قطعات نشأت میگیرد و اگر کیفیت قطعات افزایش یابد مشکل خودروسازی حل خواهد شد.
حسین سلاح ورزی: تولید رقابت پذیر مسئله ۱۰ سال آینده اقتصاد کشور است
رئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران در ادامه این همایش گفت: اگر میخواهیم در زنجیره ارزش اقتصاد بینالمللی حضور مؤثرتری داشته باشیم، هیچ راهی به جز این نداریم که ارتقای کیفیت تولید رقابتپذیر را به صورت جدی دنبال کنیم.
حسین سلاح ورزی ادامه داد: وقتی میبینیم که ۶۷ درصد ارزش افزوده جهانی فقط به کشورهای عضو OECD (کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه)، ۹ درصد به چین، ۱۱ درصد به کشورهای تازه صنعتی شده و ۱۲ درصد به بقیه کشورها تعلق دارد، اهمیت موضوع کیفیت در تولید دوچندان میشود.
او با اشاره به شعار جهانی «کیفیت؛ دسترسی به ظرفیت رقابتی» در سال جاری، گفت: متأسفانه درشان کشوری مثل ایران نیست که با برخورداری از منابع طبیعی و انسانی و همینطور برخورداری از موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک، سهم کمتر از نیم درصدی از اقتصاد جهانی داشته باشد.
سلاح ورزی، تأکید کرد: نه تنها مسئله امروز اقتصاد ایران بلکه مسئله ۱۰ سال آینده اقتصاد کشور، تولید رقابتپذیر است و این امر به جز از طریق افزایش کیفیت محقق نخواهد شد.
او با تأکید بر نقش انجمن مدیریت کیفیت ایران به عنوان پرچمدار توسعه فرهنگ کیفیت، در افزایش سطح تولید رقابتپذیر، افزود: کیفیت یک دستاورد یکشبه و ناگهانی نیست و در یک فرایند مستمر از طریق یادگیری در سطح فردی؛ بنگاهی و صنعتی محقق میشود.
سلاح ورزی، گفت: بهبود کیفیت در سطح بنگاههای اقتصادی ایران علاوه بر اینکه به مدیران سختگیر و دقیق نیاز دارد حتماً به کارکنانی هم نیاز دارد که انگیزه کافی برای یادگیری دانش و مهارت داشته باشند. این میسر نمیشود مگر اینکه در سطح کارکنان هم فضای ذهنی مادی و معنوی متناسبی داشته باشیم. اما متأسفانه این روزها وجود تورم این امکان را از جامعه نیروی کار ما سلب کرده است.
وی ابراز امیدواری کرد: در سطح کارکنان و مدیران و در سطح بنگاهها و صنعت کشور شاهد افزایش مستمر کیفیت باشیم و از این طریق بتوانیم تولیدات رقابتپذیر بهتری برای حضور در عرصه جهانی داشته باشیم.
فرزین انتصاریان: کیفیت، دستیابی به ظرفیت رقابتی است
فرزین انتصاریان رئیس هیات مدیره انجمن کیفیت ایران در ادامه این همایش گفت: انقلاب صنعتی چهارم را پیش رو داریم از این رو نیازمند ارتقای کیفیت و افزایش سطح قدرت رقابتپذیری هستیم، در غیر این صورت از عرصه رقابت حذف خواهیم شد.
او گفت: انقلاب صنعتی چهار در فضای جهانی اتفاق میافتد و آثار و تبعات آن در کشورمان نیز مشهود خواهد شد؛ در همین راستا بسیاری از صنایع حذف و یا تغییر شکل میدهند.
رئیس هیات مدیره انجمن مدیریت کیفیت با بیان اینکه کیفیت، دستیابی به ظرفیت رقابتی است، گفت: پیشرفت فنّاوری، سهم بزرگی در انقلاب صنعتی چهارم خواهد داشت. اکنون بسیاری از فروشگاهها در دنیا تعطیل شده و در فضای دیجیتال شکل گرفتهاند.
انتصاریان گفت: ارتقای کیفیت منجر به آثار مثبت و تحول در صنعت و تولید خواهد شد؛ در همین راستا صاحبان مشاغل برای بقا نیاز به ارتقای کیفیت و قدرت رقابتپذیری در عرصه جهانی دارند.
انتصاریان با تاکید بر بازنگری در قانون کیفیت گفت: اساس قانون نویسی ما مساله دارد در همین رابطه با نمایندگان در مجلس در حال بحث هستیم تا یک قانون جامع باید همه ابعاد را در نظر بگیرد. قانون گذاری باید با کیفیت انجام شود و هر قانونی برای حل معضلات مردم و مدافع حقوق آنها باشد.
حسن فروزانفرد: کیفیت فدای قیمتگذاری دستوری میشود
حسن فروزانفرد، عضو هیاتمدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران گفت: موضوع اقتصاد دستوری به هیچ عنوان امکان تکاپوی مناسب در حوزه کیفیت را فراهم نمیکند. هر وقت از قیمتگذاری دستوری فاصله گرفته ایم و امکان رقابت در بازار آزاد فراهم شده، کیفیت هم ایجاد شده است و هر وقت به سمت اقتصاد دستوری حرکت کرده ایم، اولین شهید این میدان، کیفیت بوده است.
وی بیان کرد: عناصر کیفی در سازماندهیها در حال ضعیف شدن هستند و شکل اداره اقتصاد به گونهای است که اینها را از دایره تصمیم گیری کنار بگذارد. ادامه قیمت گذاری دستوری و تصمیم گیریها درخصوص میزان واردات و صادرات تاثیر خود را بر کیفیت خواهد گذاشت.
عضو اتاق بازرگانی تهران گفت: عناصر کیفی در سازماندهیها در حال ضعیف شدن هستند و شکل اداره اقتصاد به گونهای است که اینها را از دایره تصمیم گیری کنار بگذارد. سیستمهای مدیریت کیفیت که در بنگاهها استفاده میشود چالش بزرگی دارد که با مشکلاتی برای ادامه حیات شرکتها مواجه هستند در سالهای اخیر پیش نویس قانون توسعه نظام استاندارد تهیه و تصویب شد و یک عنصر اساسی این قانون، تدوین سندهای مقررات فنی است. سندهای مقررات فنی لازمه بهبود فضای کسب و کار هستند.
عضو هئیت مدیره انجمن مدیریت کیفیت بیان کرد: یک کشاورزی بدون شناسنامه داریم که همین امر کنترل کیفیتها را در این حوزه دشوار میکند. شناسنامه دار نبودن و نبود برند، کشاورز را به سمت بهبود کیفیت سوق نمیدهد.
فروزانفرد در ادامه در پاسخ به سوالی درباره ناکارآمدی سازمان حمایت، گفت: جایگاه سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان از نظر خود دولت هم مناسب نیست و در سالهای اخیر تصمیماتی برای ادغام آن گرفته شد که در نهایت انجام نشد. از طرف دیگر این سازمان محل تعارض منافع است چرا که همان طور که در عنوان آن دیده میشود باید همزمان از تولیدکننده و مصرف کننده حمایت کند. در مواردی هم که شکایت در این سازمان به نتیجه برسد، تنها دستاوردش واریز مقداری جریمه به خزانه دولت است.
عضو هئیت مدیره انجمن مدیریت کیفیت در ادامه درباره کیفیت محصولات کشاورزی، گفت: در سالهای گذشته اتاق بازرگانی پیگیر نظارت بر کیفیت محصولات کشاورزی بوده و این دغدغه اول به خاطر صادرات شروع شد و، چون در مقطعی نتوانستیم استاندارهای مقصد را پاس کنیم و برخی کالاهای صادراتی برگشت خورد، متوجه ایرادات شدیم. وقتی این مشکل مشخص شد در اتاق تهران، جلساتی برگزار و گفتگوهایی با ذینفعان انجام شد.
فروزانفرد ادامه داد: مشکلی که وجود دارد این است که حتی اگر کیفیت محصولات کشاورزی در سطح عرضه بررسی شود، مبدا آنها مشخص نیست که بخواهیم کالا را برگردانیم. پس کنترل کیفیت محصولات کشاورزی نیاز به زیرساختهایی دارد. به طور کلی کنترل کیفیت نیاز به جامعه آماری مشخص دارد که در حوزه محصولات کشاورزی فراهم نیست. در اصل شناسنامه دار کردن محصولات کشاورزی شبیه مجوزدار کردن تولیدیها است، اما هنوز محقق نشده است.
وی با بیان اینکه در رابطه با محصولات کشاورزی پیشنهاد اتاق بازرگانی به صورت یک سند مشخص تهیه و دو سال قبل منتشر شده، گفت: اصلیترین موضوع این سند این است که تولید بدون شناسنامه ظرفیت کنترل کیفی را از بین میبرد و این وضعیتی است که دقیقا در حوزه کشاورزی شاهد هستیم. در حوزه کشاورزی، محصول بدون شناسنامه داریم که قابلیت کنترل کیفی آن به شدت کاهش پیدا میکند.
در ادامه همایش از مدل خودارزیابی موفقیت پایدار بنگاهها و سازمانها رونمایی شد.
این روش ارزیابی که به مدل سام شناخته میشود و از سوی انجمن ملی کیفیت ایران طراحی شدهاست، که در این همایش معرفی گردید.
مدل سام به عنوان یکی از پیشرفتهترین مدلهای ارزیابی بلوغ مدیریتی و ابزاری برای کمک به انتخاب راهبردهای مناسب برای دستیابی به موفقیت پایدار سازمانهاست.
در پایان همایش گرامیداشت روز ملی کیفیت از محمدرضا نجفی منش رئیس انجمن همگن قطعه سازی ایران، دکتر مهیار پور لک به نمایندگی از اعضای کارگروه مدیریت کیفیت ساخت انجمن و از دکتر شهریار دبیریان عضو هیئت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران تقدیر شد.
سرویس خبری: صنعت غذا