دکتر کیومرث فتح الله کرمانشاهی گفت : عملکرد و انجام وظیفه مطلوب سازمان توسعه تجارت ایران بعنوان سازمان متولی و مسئول تجارت خارجی کشور و هماهنگی لازم بین دستگاههای مختلف از جمله بانک مرکزی و وزارت خارجه در برگشت ارز حاصل از صادرات تاثیر گذار است.
به گزارش پایگاه خبری صنعت غذا و کشاورزی (اگروفودنیوز)، قائم مقام اسبق سازمان توسعه تجارت ایران افزود: وقتی صحبت از صادر کننده غیر نفتی است، منظور صادرکننده ریشهدار و صادر کننده ای است که واقعاً در درازمدت میخواهد چرخه تولید و صادرات را کامل انجام دهد و اعتقاد بر این است که این نوع صادرکننده حتماً به دنبال برگرداندن ارز حاصل از صادرات خود به داخل کشور هست و اگر کسی هم در این میان به دنبال برنگرداندن ارز به کشور باشد به طور قطع به یقین صادر کننده های نوپا و یکبار مصرف است .
عضو هیئت مدیره اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی ادامه داد : مسئله دیگر که باید در نظر گرفت این است که محدودیتها و تحریمهایی که با آن روبرو هستیم به حدی عرصه را تنگ کرده که خود دولت با مشکل بازگرداندان ارزهای ناشی از صادرات نفت و …. مواجه هست به طوریکه این موضوع در جلسه اخیر مجلس شورای اسلامی مورد بحث قرار گرفت که متاسفانه امکان برگرداندن ارز حاصل از صادرات نفت و پولهایی که دولت در خارج از کشور دارد به داخل کشور سخت و با مشکل روبرو شده است فلذا در این ارتباط از وزارت امورخارجه خواسته شده که برای بازگشت این پول ها به کشور کمک و تلاش مضاعف کنند.
کرمانشاهی افزود : وقتی که خود دولت برای نقل وانتقال ارز به طریق اولی مشکل دارد طبیعی است که برخی از صادرکننده های واقعی نیز چنین گرفتاریهایی را برای نقل و انتقال پول دارند . بعضا بحثهایی از قبیل دور زدن تحریم و یا راهکارهایی که با درایت خود صادرکنندگان باز می شود باعث تسهیل در بازگرداندن ارز می گردد ، اما به نظرم در این مورد خاص با چند دسته از افراد مواجهیم . دسته اول عده ای که توانستند پول و ارزهایشان را برگردانند که طبیعتاً با آنها چالشی وجود ندارد. دسته دوم معدود کسانی هستند که صادرات یک بار مصرف داشته اند و امکان دارد از این شرایط سوءاستفاده کنند .اما دسته سوم عده ای هستند که واقعاً صادرکننده قدیمی و با ریشه هستند و بعضا “تولید کننده اند اینها کسانی هستند که به هر حال بر اساس هزینهها و قیمت تمام شده روز محصولشان را با هزار گرفتاری و مشقت در این شرایط سخت صادر میکنند و طبیعتا این افراد به دنبال برگرداندن ارزهستند ، اما امکان دارد که در واقع با موانعی جهت بازگشت ارز مواجه شوند.
به اعتقاده بنده باید این نوع افراد که صادرکننده ریشهدار و برخی هم تولید کننده و هم صادر کننده هستند را صدا زد و با آنها مذاکره کرد و مشکلشان را پرسید ، اگر احیاناً و در حقیقت پولشان جایی گیر کرده خود بانک مرکزی (در صورتیکه قادر باشد) با پیگیریهای لازم به این افراد کمک کند تا بتوانند نسبت به تعهداتشان عمل کنند .
دکترکرمانشاهی افزود: امسال سال سختی است مشکلات اقتصادی که از قبل داشتیم و مسائل مربوط به کرونا هم به آن اضافه شده است به همین دلیل عرصه به تولید کننده و صادرکننده تنگ آمده ،اگر دولت درست رفتار نکند و باعث بشودکه یکسری تولید کننده و خصوصا” صادر کننده که قبلا” آنان را سربازان خط مقدم جبهه اقتصادی کشور نامیده ایم از این چرخه خارج شوند یک گرفتاری بزرگی ایجاد میشود. در این بین اخیرا مشاهده کردیم دستگاه قضایی دنبال این است که به تولیدکننده و صادرکننده مساعدت نماید و مصوبات خوبی هم داشته اند.
قائم مقام سابق سازمان توسعه تجارت در ادامه گفت: برای برگشت ارز باید با صادر کننده و تولید کننده واقعی که کالایی صادر کرده مذاکره و تعامل کرد، مشکلش را شناسایی کنیم و به نحوی کمک کنیم که آنها نسبت به انجام تعهداتشان عمل کنند و طوری نباشد که خدای نکرده تولید کننده و صادر کننده واقعی ما از چرخه اقتصاد خارج بشوند .همانطور که در ابتدا عرض کردم انتظار اصلی ما از سازمان توسعه تجارت ایران است که بعنوان متولی تجارت خارجی هماهنگ کننده بین دستگاه های متعدد حوزه تجارت و صادرات باشند. لذا بایستی با تعامل با مذاکره و با قبول مسئولیت توسط دستگاه هایی که متولی هستند به طور مشخص سازمان توسعه تجارت ایران و وزارت صمت با بانک مرکزی و حتی اگر لازم باشد وزارت خارجه کمک کنند که اگر واقعا پول جایی گیر کرده با پیگیری و مذاکره و تعامل این مشکل حل بشود تا ارزی که تجار واقعی به آن نیاز دارند به کشور برگردد و قطعا” همانطوریکه عرض شد ، صادرکنندگان واقعی همواره دنبال انجام تعهدات خود می باشند .
در پایان معتقدم اولویت جهت برگرداندن ارز با صادرکنندگان دولتی است ، که هم بعضا” از مزیت های بیشتر دولتی بهره می برند و هم از امکانات بهتری جهت بازگشت ارز حاصل از صادرات برخوردارند….