اهم اخبار

با غذاهای دزفولی آشنا شوید

بدون دیدگاه
image_pdfimage_print

بدون شک غذاهای محلی دزفول یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی ایران است و هر کسی که به این شهر سفر می کند علاقمند به تست یک یا چند غذای محلی دزفول است.

در اینجا با چند غذای دزفولی آشنا می شویم:

صندلی سلطون یا برونی

یکی از غذاهای سنتی دزفول، صندلی سلطون یا برونی است. مواد اصلی این غذا باقلا، لیموعمانی، زردچوبه و فلفل است و با نان سرو می شود.

باقالی ها را در ابتدا خیس می کنند و سپس پوست باقالی را از باقالی جدا می کند و با پیاز تفت می دهند بعد به آن سیر را اضافه می کنند، سپس آشپز آب و ادویه های مختلف را به غذا اضافه می کند و با حرارت کم مواد پخته می شوند، سپس آن را می کوبند و در بشقاب قرار می دهند.

این غذا یکی از غذاهای محلی شهر دزفول است و برای کسانی که گیاه خوار هستند بسیار مناسب است.

حمیس توله

یکی دیگر از غذاهای محلی دزفول حمیس توله است که طرفداران بی شماری هم دارد. این غذا هم کاملا گیاهی است و یک گزینه مناسب برای گیاه خواران به شمار می رود. توله یک نوع گیاهی است که در کوه های زاگرس در شرق دزفول رویش دارد و از گیاهان بومی منطقه دزفول به حساب می آید.

ساکنان دزفول این گیاه را در اردیبهشت می چینند و خشک می کنند. گیاه تازه توله را می گذارند در آب بجوشد، هنگامی که توله پخت به آن پیاز را اضافه می کنند و تف می دهند، سپس انار و یا رب انار آن را به آن اضافه می کنند و ادویه های مختلف جنوبی را در آن می ریزند. و پس از بیست دقیقه حرارت این غذا پخته می شود. این غذا را با نان یا برنج سرو می کنند و یکی از خوشمزه ترین غذاهای دزفول است.

ماسووا(آش محلی دزفولی)

ماسووا یکی دیگر از غذاهای محلی دزفول است که در بین اهالی شهر هم پرطرفدارهست. این غذا از گوشت، نخود، برنج، شوید، شمبلیله و ماست تهیه می شود.

ابتدا نخود و گوشت را باهم می پزند و بعد برنج را به گوشت و‌نخود پخته شده اضافه می کنند. پس از آماده شدن مواد آن را می کوبند و بعد شبیلیه و شوید را به آن اضافه می کنند و سپس مقداری ماست چکیده را بر روی این مواد این غذا می ریزند و آرام آرام هم می زنند و دوباره روی حرارت کم می گذارند تا بپزد هنگامی که پخته شد سیر پیاز سرخ شده را برای تزیین به روی آن اضافه می کنند.

این غذاها هم از غذاهای خوشمزه شهرستان دزفول است که طعم لذیذی را دارد.

آش ارده

آش ارده یک غذای مخصوص دزفول است. مواد این غذا از برنج، ماش، شیرکنجد، ارده است.

برنج و ماج را می پزند و بعد که پخته شد در سینی بزرگی می ریزند و به آن ارده را اضافه می کنند و آرام آرام مواد داخل غذا را هم میزنند. این غذا معمولا با شیره خرما سرو می شود.

غذای آش ارده فوق العاده گرم است و این غذا برای کسانی که از بیماری های روماتیسمی رنج می برند بسیار مفید است.

آش ارده یکی از غذاهای محلی دزفول است که کم تر در بین گردشگرها شناخته شده است.

شلی ارده

یکی دیگر از غذاهای خوشمزه دزفول شلی ارده است. شلی ارده در واقع یک نوع آش محسوب می شود. مواد این غذا از برگ چغندر، ماش، برنج، روغن، شیرکنجده یا ارده است.

ابتدا چغندر را می پزنند، ماش و برنج هم را جداگانه می پزنند. برگ چغندر پخته شده را به ماش و برنج اضافه می کنند و بر روی یک سینی می ریزند و سپس ارده را به آن اضافه می کنند.

این غذا بسیار مقوی است و از غذاهای گیاهی شهر دزفول است. غذاهای محلی دزفول بسیار متنوع است و شلی ارده یکی از غذاهای محبوب دزفولی ها است. شلی ارده به عنوان عصرانه هم سرو می شود.

شوربا

از دیگر غذاهای محلی دزفول می توان شوربا را نام برد. شوربا شبیه سوپ مرغ است. گوشت های ریز مرغ را می پزنند و در داخل آب می ریزند، سپس کمی برنج، گوجه و سیب زمینی را به ترتیب به آن اضافه می کنند، بعد از آن ادویه های خوشمزه به غذا اضافه می شود.

این غذا در فصل زمستان زیاد پخته می شود و برای کسانی که سرما خورده اند غذای مقوی و خوشمزه ای به حساب می آید.

هریسه یا همان حلیم

یکی دیگر از غذاهای محلی دزفول، هریسه یا همان حلیم است. حریسه حلیم دزفولی بسیار معروفی است که بسیار مقوی است و در آن از چربی دمبه گوسفند استفاده می کنند.

برای این کار ابتدا گندم ها را خیس می کنند، سپس آب گندم ها را خالی می کنند و با گوشت و دمبه گندم را می پزنند. هنگامی که خوب در آب پخته شد و در اصطلاح مغز پخت شد، نمک را به آن اضافه می کنند. سپس این حلیم را با گوشت کوب می کوبند و بروی آن دارچین و روغن دمبه را اضافه می کنند.

هریسه مخصوص دزفول است و در سفر به دزفول در یکی از رستوران های این شهر حتما یکبار آن را تجربه کنید.

قلیه ماهی

قلیه ماهی یا قلیه دزفولی یکی دیگر از غذاهای محلی دزفول است که طرفدارهای بی شماری هم دارد. این غذا در بوشهر و بندرعباس هم طبخ می شود.

برای پخت قلیه ماهی از  سبزی های گشیز، شنبلیله و سیر استفاده می کنند. ماهی را ابتدا با سیر تفت می دهند و در درون سبزی های نام برده شده می ریزند و سپس به آن آب اضافه می کنند  و بر روی حرارت قرار می دهند تا آن حسابی مغز و پخت شود. جنوبی ادویه های خوشمزه را به قلیه ماهی اضافه می کنند و یکی از مواد مهمی که این غذا را خوشمزه می کند تمبر هندی است. افرادی که دوست دارند قلیه ماهی ترش مزه شود تمبر هندی بیشتری اضافه می کنند.

آن دسته از افراد که خیلی دوست ندارند ترش شود تمبر هندی کمتری به غذا اضافه می کنند. این خورشت که آماده شد آن را با برنج سرو می کنند.

این غذا یکی از محبوب ترین غذاهای شهرهای خوزستان است که طعم بسیار لذیذی هم دارد و می توانید در شهر دزفول به راحتی آن را تست کنید.

حشو

حشو غذای خوشمزه دزفولی است که گردشگرهای بی شماری طرفدار این غذا هستند. این غذا یک ماهی شکم پر با سبزی های معطر است که بسیار لذیذ است.

ابتدا داخل ماهی را تمیز می کنند و داخل آن سبزی های معطری مانند گشنیز و شنبلیله را می ریزند و بروی ماهی هم آب تمبر هندی و ادویه های مختلف را قرار می دهند و می گذارند ماهی آرام آرام پخته شود.

هنگامی که مغز پخت شد آن را با برنج سرو می کنند. عداه ای هم تمام این مراحل را طی می کنند و تمایل دارند ماهی را سرخ و یا کباب کنند. حشو کبابی، قطعا خوشمزه تر است و مسافر ها بسیار این غذا را دوست دارند.

این غذا یکی از مقوی ترین و خوشمزه ترین غذاهای دزفولی است.

امگشت

از دیگر غذاهای دزفول امگشت است. مواد اصلی این غذا هم ماهی، سبزی های معطر شوید و گشنیز ، نمک، کشمش ، پیاز و برنج است.

ماهی را ابتدا آبپز می کنند، سپس ماهی آبپز را در قطعات ریز خرد می کنند و با سبزی های معطر و کشمش آن را تفت می دهند و سپس سرخ می کنند. سرخ کردن این ماهی مهارت می خواهد. هنگامی قطعه های ماهی با سبزی های معطر و سیر سرخ شد، برنج را آبکش می کنند و یک لایه برنج را داخل تابه می گذارند و یک لایه مواد ماهی را به آن اضافه می کنند.

سپس غذا را بر روی حرارت کم شعله می گذارند تا دم بکشد. امگشت یکی از غذاهای محلی دزفول است که بسیار لذیذ است و به راحتی در رستوران های دزفول می توانید آن را سفارش دهید.

کبه دزفولی

کبه غذای عربی است اما بسیاری از دزفولی ها مهارت بالایی در پخت کبه دارند. این غذا یکی از خوشمزه ترین غذاهای دزفول است. مواد لازم برای این غذا گوشت، جعفری خرد شده، گردو، نمک و زرد چوبه، برنج و فلفل است.‌

در ابتدا برنج را کته می کنند، سپس برنج کته را با چرخ گوشت چرخ می کنند. بعد به صورت دایر مانند خمیر روی سینی پهن می کنند و گوشت و گردو و را که با سبزی سرخ کردند داخل برنج می گذارند و خمیر برنج را جمع میکنند.

سپس خمیره های برنج گرد را که دارای محتویات گوشت پخته شده و سبزی معطر است را سرخ می کنند و سپس غذا آماده می شود. در رستوران های دزفول شما می توانید کبه دزفولی را به راحتی سفارش دهید.

اوپیوزی (آب پیازی یا اشکنه)

آب پیازی یا اشکنه که به گویش محلی به آن اوپیوزی هم می‌گویند، غذایی ساده است که با کمترین مواد و زمان آماده می‌شود و به دلیل خوشمزه بودن، طرفداران زیادی دارد.

اگر می‌خواهید این غذا را تهیه کنید، به پیاز، نان خشک، دانه‌های خشک انار و ادویه‌هایی شامل؛ فلفل، نمک و زردچوبه که در هر آشپرخانه‌ای یافت می‌شود، نیاز دارید.

برای پخت آن باید پیاز را خرد و در روغن سرخ کنید، سپس آب و ادویه‌ها را به آن اضافه کرده و نان‌های خشک را به تکه‌های ریز و قابل میل تقسیم کرده اید، اضافه و مخلوط کرده و مقدار کمی آب به آن اضافه کنید و حدود ۱۵ دقیقه زمان دهید تا غذا جا بیفتد و آماده خوردن شود.

باید گفت که استفاده از دانه‌های خشک انار بستگی به سلیقه و ذائقه شما دارد و می‌توان رب انار را جایگزین آن کرد.

بنگشت (کباب گنجشک )

کباب گنجشک که به گویش محلی بنگشت گفته می شود به نظر عجیب می رسد. دزفولیها بر این باورند که خوراک گنجشک برای تقویت قوای جنسی مردان مفید است.

این کباب که معمولا در هر سیخ ده عدد گنجشک قرار داده می شود در برخی فروشگاهها و عرضه کنندگان گوشت و مرغ بصورت خام ارائه می شود و تعداد معدودی رستوران به همراه برنج و یا نان سرو می کنند.

ارزش غذایی گنجشک ها کم است و معمولا ده عدد گنجشک یک انسان بالغ را سیر نمی کنند. برخی نیز گوشت گنجشکها را به همراه استخوان کوبیده و از آن کتلت تهیه می کنند.

آبگوشت گنجشک نیز به همان شکل سنتی ولی با گوشت گنجشک تهیه می شود. با این وجود قابل پیش بینی است که این خوراک از سوی طرفداران محیط زیست، حیاط وحش و جانوران به شدت مورد انتقاد قرار خواهد گرفت.

در اینجا ذکر این نکته لازم است که گنجشک ها در این منطقه آفت محصولات کشاورزی محسوب می شوند، بطوریکه معمولا دسته های چند صدتایی گنجشکها به مزارع هجوم می آورند و بذرهای کاشته شده توسط کشاورزان که اغلب بصورت کشت دیم انجام می شود را می خورند.

در این حالت به نظر می رسد که شکار گنجشک ها و استفاده از گوشت آنها بعنوان خوراک بهره وری مناسبی از این نوع آفت باشد. با این وجود به نظر می رسد که ارائه گنجشک در رستورانها نسبت به سالهای گذشته به شدت کم شده است.

به هر حال گرچه معمولا به گردشگران داخلی و خارجی پیشنهاد نمی شود که در دزفول از کباب گنجشک تغذیه کنند ولی سایر غذاهای سنتی و محلی دزفول بویژه آش ارده در روزهای بارانی توصیه می شوند.

بُرشُک

بُرشُک جزو دسر‌ها است که برای تهیه آن باید آرد، روغن، شکر و زعفران در دسترس داشته باشید.

برای تهیه این دسر مقوی و انرژی زا که برای مادرانی که تازه زایمان کرده اند، مناسب است، باید ابتدا روغن را داغ کرده و سپس آرد را به آن اضافه کنید تا به اندازه کافی سرخ شود.

در محله بعد باید زعفران، آب و شکر را اضافه کرده و کمی تفت دهید تا آماده خوردن شود.

در پایان بعضی از غذاها مانند حشو و انگشت را فقط می توانید در این شهر نوش جان کنید. شما اگر گیاه خوار هم باشید هیچ نگرانی نخواهید داشت و به راحتی غذاهای محلی گیاهی دزفول را می توانید سرو کنید.

اخبار مرتبط با گردشگری غذا در سایت اگروفودنیوز

کرمانشاه؛ جهانشهر خوراک‌های خوشمزه‌

گردشگری غذایی خراسان رضوی

گردشگری غذایی در بروجرد/از طبخ «چزنک رغو» تا «آش شله ماش»

آشنایی با محبوب‌ترین غذا‌های محلی کردستان

غذاهای سنتی استان یزد کدامند؟

غذاهای سنتی اهواز

لیست بلند بالای غذاهای محلی اردبیل؛طعم شیرین رسته تا عطر آش دوغ؛ اردبیل دیار طعم‌های شگفت‌انگیز

آشنایی با غذاهای سنتی استان سمنان

آشنایی با غذاهای محلی استان خوزستان؛ تند و آتیشی

آشنایی با غذاهای محلی کردستان

امیرسامان اسکندری
بعدی

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *