کاوه زرگران با بیان اینکه در دنیای امروز ۷۳۰ میلیون نفر با قحطی و گرسنگی مواجه هستند، گفت: همچنین بیش از ۲.۸ میلیارد نفر در جهان توانایی تهیه رژیم غذایی سالم را ندارند.
به گزارش پایگاه خبری صنعت غذا و کشاورزی(اگروفودنیوز)، دکتر کاوه زرگران در کنفرانس بین المللی «ایران گرین ۲۰۲۴» با بیان اینکه غذا سومین نیاز اساسی تمام انسان ها بعد از آب و هواست و همه باید از آن بهره مند شوند، گفت: اما در دنیای امروز ۷۳۰ میلیون نفر به دلیل نوسانات آب و هوایی، رکود اقتصادی و نابرابری، با قطعی و گرسنگی مواجه هستند و بیش از ۲.۸ میلیارد نفر در جهان توانایی تهیه رژیم غذایی سالم را ندارند.
وی در ادامه افزود: دسترسی به انواع غذاهای مغذی، مقرون به صرفه، سالم، ایمن و پایدار به عنوان راهی برای امنیت غذایی کشورها سرلوحه مکانیزم های حاکمیتی و خصوصی است.
دکتر زرگران با تاکید بر اینکه گفت و گوهای چند جانبه در فضای «ایران گرین» باعث تقویت سیستم های تجارت برای تامین بهتر و تغذیه بهتر خواهد بود، اظهار داشت: امیدوارم بتوانیم در مذاکراتی که خواهیم داشت، خروجی مناسبی را برای تامین امنیت غذا در کشورمان داشته باشیم.
وی با ارایه پاور پوینت تخصصی در پنل تجارت غلات و مدیریت ریسک در این کنفرانس افزود: گندم، برنج، جو و ذرت بر روی ۷۹ درصد از زمینهای زراعی کشت میشوند.
گندم (۷/۵۱ میلیون هکتار)، اصلیترین کالای غذایی کشور است که بیش از نیمی از تولید کل محصولات زراعی را شامل میشود.
وی ادامه داد:مساحت کشت غلات ۱۰/۲ میلیون هکتار است که از این میزان، ۴/۵۲ میلیون هکتار از طریق آبیاری و بقیه بهصورت بارانی کشت میشود.
بیشتر زمینهای کشاورزی ایران برای تولید غلات استفاده میشود.
رییس هیات مدیره انجمن تأمین کنندگان غلات گفت :مساحت کشت غلات در طول ۱۰ سال گذشته از ۸/۵ میلیون هکتار به ۱۰/۲ میلیون هکتار افزایش یافته است.
وی ادامه داد: گندم (۵۸درصد از کل مساحت کشت)، جو (۱۳درصد ) و برنج ( ۶ درصد ) از جمله محصولات اصلی سالانه در ایران هستند.
استانهای اصلی کشت گندم در ایران شامل خوزستان، فارس، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، گلستان و خراسان رضوی میباشند.
وی در رابطه با وضعیت کشاورزی و خشکسالی در ایران نیز افزود : ایران از ابتدای سال جاری (۲۰ ژوئن ۲۰۲۴) ۲۴۲ میلیمتر باران دریافت کرده است که نشاندهنده رشد ۲ درصدی نسبت به همین دوره در سال گذشته است.
در ایران استانهای خوزستان، فارس، مازندران، خراسان رضوی و گلستان به ترتیب بیشترین تولید آبیاری شده (تقریباً ۴۳.۷درصد ) و بارانی (۲۰.۵درصد ) را از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ داشتهاند. حدود یکسوم از مساحت زمینهای ایران برای تولیدات کشاورزی مناسب است.
زرگران تاکید کرد:۹۷ درصد از گندم این منطقه در چهار کشور کشت میشود: ترکیه (۴۵ درصد)، ایران (۳۵ درصد)، عراق (۱۱ درصد) و سوریه (۶ درصد).
وی در رابطه با وضعیت تولید مصرف و ذخایر گندم خاورمیانه نیز گفت :میزان تولید ۳۹.۵۳ میلیون تن (به عبارتی کمترین میزان در ۵سال گذشته)واردات ۳۲.۵۸ میلیون تن و مصرف ۶۳.۵۹میلیون تن است .
وی در پایان تصریح کرد :ایران ۷.۵ میلیون هکتار اراضی گندم و حدود ۱۰ هکتار اراضی کشت غلات دارد. همچنین ۷.۵ هکتار از اراضی به روش آبیاری و مابقی به روش دیم کشت میشوند. میزان نیاز کل خاورمیانه به گندم ۶۳ میلیون تن است و ایران و مصر بزرگترین مصرفکننده آن هستند.
پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ کفه ترازو به سمت دریای سیاه و روسیه و قزاقستان باشد و این مناطق به مصرفکننده عمده گندم دنیا تبدیل شوند. علاوه بر این پیشبینی شده جنوب شرق آسیا و آفریقا و خاورمیانه به دلیل افزایش جمعیت و رشد اقتصادی به قطبهای مصرف دنیا تبدیل شوند.
سرویس خبری: صنعت غذا