رییس سازمان چای از برنامهریزی برای افزایش ضریب خودکفایی تولید چای ایرانی در سال آینده خبر داد و تاکید کرد که بر ذره ذره چای سنواتی نظارت و کنترل شدیدی صورت میگیرد و امکان ورود مجدد آنها به بازار وجود ندارد.
به گزارش ایسنا، محمد ولی روزبهان در نشست خبری عصر امروز به مناسبت دهه فجر، اظهار کرد: دو نوع چای سنواتی داریم که مدتهاست باقیمانده است که یکی از آنها حدود ۳۰ هزار تن بوده و مربوط به سالهای ۷۹ تا ۸۲ بوده است. این چای سنواتی بابت وامی که کارخانجات فرآوری چای از دولت گرفتند در همان زمان به رهن بانک ملی درآمده بود و هماکنون نیز تحت کلید آنجا قرار دارد. براین چای سنواتی نظارت شدیدی از سوی دستگاههای مختلف مانند سازمان چای، سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو، وزارت اطلاعات و غیره صورت میگیرد و به هیچ وجه اجازه ورود آن به بازار داخلی داده نمیشود. براساس مصوبه دولتی قرار شده با نظارت همه دستگاههای متولی این محموله در قالب مزایده تنها برای مصارف صنعتی صادر شود که طی یکسال و نیم گذشته تنها ۳۰۰۰ تن آن با قیمت کیلویی ۲۷۹۰ تومان و با همین شرایط از کشور خارج شده است.
وی ادامه داد: با توجه به قیمت در نظر گرفته شده برای فروش این محصول امکان بازگشت آن به بازار وجود ندارد و در زمان خروج آن همه دستگاههای نظارتی کنترل میکنند و روی تک تک بستههای این محصول مهرومومهایی با عنوان تنها برای مصارف صنعتی یا غیرقابل انسانی زده میشود.
رییس سازمان چای خاطر نشان کرد: یکیدیگر از محمولههای چای سنواتی که مربوط به سالهای ۸۶ تا ۸۸ بوده است در اختیار بخش خصوصی قرار داشت که با توجه به رای محاکم قضایی مجددا به سازمان تعاون روستایی بازگشت که این محموله حدود ۲۰ هزار تن است.
روزبهان در خصوص فرآیند تولید و مصرف چای نیز طی سالهای گذشته گفت: در سال ۱۳۹۲ حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از باغات چای فعال بودند و امروز این میزان به حدود ۲۱ هزار و ۵۰۰ هکتار رسیده که نتیجه احیاء شدن حدود ۴۰۰۰ هکتار از باغهای رها شده است.
وی گفت: در سال ۱۳۹۲ ضریب خودکفایی چای حدود ۱۷ درصد بود که در سال گذشته به ۲۸ درصد رسید و امسال با تولید ۲۴ هزار تنی چای خشک به ۲۲ درصد رسیده است و درصددیم تا ضریب خودکفایی این محصول را به ۲۸ درصد در سال آینده برسانیم.