مهندس بهنام ابراهیمی از کارآفرینان جوان ایرانی است که بنیانگذار هلدینگ بلوعدن متشکل از شرکتهای تولیدکننده نوشیدنی و آبمیوه تحت لیسانس رومینتای اروپا، شرکت تولید کننده انواع نان صنعتی و شرکت رامون موکت است ، وی بیشتر محصولات خود را به کشورهای مختلف صادر می کند .
بهنام ابراهیمی گفت: با توجه به قانون محدودیت واردات ۱۰۰هزار و ۵۰۰هزار دلاری بر اساس سوابق، دولت همراه با تحریمهای بینالمللی، واردکنندگان را در واردات ماشین آلات و تکنولوژی محدود میکند.
پایگاه خبری صنعت غذا و کشاورزی(اگروفودنیوز) مصاحبهای با مهندس بهنام ابراهیمی یکی از بنیان گذاران گروه صنعتی صدف دلیجان و رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی بلوعدن داشته که شما را به مطالعه آن دعوت میکند.
پرسش: در خصوص فعالیت مجموعه توضیحاتی بفرمایید.
ابراهیمی: گروه صنعتی بازرگانی صدف دلیجان از سال ۱۳۷۷ در زمینه تبدیل بطریهای پلاستیکی به الیاف مصنوعی آغاز به فعالیت کرده است که انواع کفپوش و موکتهای خانگی و صنعتی قابل استفاده برای منازل و خودرو از این الیاف مصنوعی تولید میشوند.
این مجموعه با ۱۰۰ درصد ظرفیت در حال تولید و صادرات محصولات خود است و محصولات صنعتی به کشور ترکیه، محصولات خانگی به افغانستان و هر دو گروه کالایی صنعتی و خانگی به کشور عراق صادر میشوند.
از سال ۱۳۹۶ نیز با دریافت نمایندگی نوشیدنی باس (BOSS) از کشور آلمان فعالیت در حوزه صنعت غذا آغاز شده است که پس از دو سال واردات و برون سپاری تولید، اکنون به روزترین کارخانه تولید نوشیدنی در خاورمیانه تحت لیسانس رودمینتا اروپا در ایران در حال ساخت و راهاندازی است و تا نمایشگاه اگروفود سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری خواهد رسید.
پرسش: چالشهای موجود در صنعت چیست؟
ابراهیمی: گفتگوی درستی درخصوص چالشهای صنعت انجام نمیشود. با رصد بازار به چکهایی برمیخوریم که چندین دست بین مشتریان چرخیده است.
ابتدا باید تکلیف صفرهای واحد پول کشور مشخص شود. با تجمیع یک ریال به ازای هر نفر ایرانی حتی به اندازه ۱۰۰ دلار وجه رایج نخواهیم داشت.
مبلغ ۲۰ میلیارد تومان، حدود ۲۰۰ هزار دلار برای فروش محصول در یک مجموعه به ظاهر رقم بزرگی است ولی در واقع قیمت تمام شده محصول بیش از این رقم است.
بحران تهیه مواد اولیه یکی دیگر از چالشهای صنعت است.
به عنوان مثال، با ارز ۸۰هزار تومان ، ۴۵روز زمان برای ثبت سفارش صرف میشود و با اخذ ۳۰درصد قیمت در ابتدای درخواست، در زمان تحویل و تسویه حساب کامل با نرخ دلار ۹۰هزار تومان حتی قیمت مواد اولیه تامین نخواهد شد.
قطعی برق و گاز تولید را با چالش مواجه کرده است و از طرفی تهیه ژنراتور نیز در شرایط کمبود گازوئیل نیز به مشکل جدید کارخانهداران تبدیل شده است.
یک کارخانه در شرایط عادی ۸ماه از سال به فعالیت و تولید مشغول است ولی بانکها بدون در نظر گرفتن تعطیلیهای رسمی و روزهای تعطیل به دلیل ناترازی انرژی که تولید به ۶ ماه کاهش یافته، سود خود را کامل دریافت میکنند.
اگر دولت دست از دخالت در بخش خصوصی و تولید بردارد، تمام مشکلات موجود در صنعت قابل حل است. با توجه به قانون محدودیت واردات ۱۰۰هزار و ۵۰۰هزار دلاری بر اساس سوابق، دولت همراه با تحریمهای بینالمللی، واردکنندگان را در واردات ماشین آلات و تکنولوژی محدود میکند.
سونامی دلار ۹۵هزار تومانی، ۳۰ تا ۶۰ روز دیگر به مصرفکنندگان خواهد رسید و قدرت خرید مردم بیش از پیش کاهش خواهد یافت.
پرسش: صادرات در مجموعه بلو عدن به چه کشورهایی است و چند درصد از تولیدات این مجموعه صادر میشود؟
ابراهیمی: بعد از دوران ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد و شروع تحریمها با درایت این مجموعه، ماشین آلات به روز و با قابلیت صادراتی ایجاد شد.
این مجموعه با تحریمهای مجدد در دوره بعدی توانست با ۱۰۰درصد ظرفیت در حال تولید، به صادرات محصولات خود بپردازد.
به دلیل اهمیت بازار داخل و مشتریهای این مجموعه که در الویت قرار دارند؛ علی رغم میل باطنی و عدم وجود نقدینگی در بازار داخل، محصولات تولیدی به بازار عرضه و بیشتر از ۸۰ درصد آن صادر میشود.
محصولات گروه صنعتی بازرگانی صدف دلیجان به کشورهای ترکیه، افغانستان، عراق و کویت صادر میشود.
این مجموعه از طریق سرمایهگذاری مشترک با ترکیه، توانسته لایههای داخل کامیونهای مرسدس بنز آلمان و مانآلمان را تامین کند.
پرسش: چشم انداز مجموعه در ۵ سال آینده چیست؟
ابراهیمی: گروه صنعتی بلوعدن همواره در راستای شعار خود “از نوآوری تا طبیعت برای فردایی سبز” قدم برداشته است.
بطری پلاستیکی که جذب آن در محیط زیست نزدیک به ۵۰۰ سال است؛ در این مجموعه به انواع موکت و لایههای الیاف مصنوعی تبدیل شده و در تمام بخشها قابل استفاده است.
چشم انداز این مجموعه برای سال ۲۰۳۰، ایجاد کارخانههای تکمیل کننده زنجیره تولید در کشورهایی که سهم بازار بالای ۵۰ درصدی دارند.
فاز اول این اقدام در کشور افغانستان تا ۶۰ روز کاری دیگر آغاز خواهد شد.
فاز دوم آن نیز در حوزه نوشیدنی و غذا از طریق سرمایهگذاری مشترک با عمان و تاسیس کارخانه نوشیدنی برای کشور نیجریه در قاره آفریقا آغاز میشود.
پرسش: به نظر شما به عنوان عضو علی البدل هیئت نمایندگان اتاق اراک و حضور فعالتان در تشکلها، برگزاری نشستها و مشاورههای تشکلها به دولت چه مقدار در تصمیمات دولت تاثیر داشته است؟
ابراهیمی: متاسفانه خلاء سرمایه انسانی وجود دارد.در حوزه دارو، طرحی در جلسه محرمانه مطرح شد که با وجود بودجه، کارخانه جهت تولید و واردات مواداولیه حتی با دورزدن تحریمها، به دلیل نبود نیروی متخصص به سرانجام نرسید.
متاسفانه منابع انسانی متخصص از کشور خارج شدند؛ به طوری که دیگر فردی با مدرک لیسانس و مشتاق جهت کار در حوزه تخصصی خود مشغول به کار نیست، چون امیدی به آینده ندارد.
به طور مثال حقوق پرداختی برای استخدام یک فرد فارغ التحصیل از رشته نساجی با حقوق مدنظر وی، بسیار متفاوت خواهد بود.
چین با جمعیت یک میلیارد و ششصد هزار نفر، ۲۷۰۰ دانشگاه دارد درصورتی که کشور ایران با ۹۰ میلیون نفر جمعیت حدود ۲۷۷۰ دانشگاه دارد.
با وجود این تعداد دانشگاه و فارغ التحصیلان با مدارک لیسانس و فوقلیسانس و دکترا، دیگر کسی حاضر به کار در کارخانه نخواهد شد و پشت میز نشینی را ترجیح میدهد.
متاسفانه کشوری همچون امارات نیز که صرفا ظاهر پر زرق و برقی دارد، به افراد نخبه و کارآفرین در هر حوزه ای ویزای ۱۰ ساله میدهد.
سخن پایانی…
ابراهیمی: باتوجه به شرایط موجود، تولید کنندگان بایستی به فکر راه چاره برای خود باشند؛ چون دولت نه تنها کمکی نخواهد کرد بلکه سد راه تولیدکنندگان نیز میشود.
راه نجات کشور ضمن افزایش آگاهی مدیران، برقرار ماندن بنگاههای کوچک اقتصادی است که متاسفانه یکی پس از دیگری در حال تعطیلی هستند.
سرویس خبری: صنعت غذا