اهم اخبار

برنج ایرانی به چه قیمتی از کشاورز خریداری می‌شود؟

بدون دیدگاه
image_pdfimage_print

یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم می‌گوید که برنج پرطرفدار ایرانی حداکثر ۴۰ هزار تومان و حتی پایین‌تر از این رقم از کشاورز خریداری می‌شود. واسطه‌ها و دلالان که سود خود را در واردات برنج می‌بینند، دست به خرید و احتکار برنج می‌زنند تا برنج وارداتی را به قیمت بالاتری بفروشند.

به گزارش پایگاه خبری صنعت غذا و کشاورزی(اگروفودنیوز)، به نقل از ایسنا؛ ذبیح الله اعظمی در مورد افزایش قیمت برنج ایرانی با استناد به جلسات کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: هفته گذشته نشستی با حضور وزیر اقتصاد و جهاد کشاورزی، معاونت زارعت جهاد کشاورزی و گروهی از محققان داشتیم. یکی از علل افزایش قیمت برنج در کشور خشکسالی سال گذشته است. در سال ۱۴۰۰ شدیدترین خشکسالی را داشتیم.

در خوزستانِ بی‌آب حدود ۶۷ هکتار برنج‌کاری داریم

این عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیستی مجلس یازدهم گفت: برنج در کشور ما در ۱۹ استان کشت می‌شود. سالانه ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار هکتار کشت برنج داریم که حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار هکتار آن در استان‌های شمالی است. حدود ۶۷ هزار هکتار برنج کاری دقیقا در استان خوزستان است که امسال با بحران آب مواجه شد. بنابراین، سطح زیر کشت برنج در کشور ما در یک سال گذشته کاهش پیدا کرده است.

نماینده مردم جیرفت در مجلس یازدهم با بیان اینکه در بعضی استان‌ها کشت برنج نزدیک به صفر بوده است، گفت: علی رغم مصوبه مجلس مبنی بر امکان کاشت برنج برای شالی کاران اصفهانی، خود شالی‌کاران به علت کم‌آبی برنج نکاشتند.

مصرف سرانه برنج هر ایرانی؛ ۳۵ تا ۸۵ کیلوگرم

اعظمی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج نیاز داریم، گفت: از این مقدار، حدود ۲.۲ میلیون تن آن را خودمان تولید می‌کنیم. مصرف سرانه برنج هر ایرانی حدود ۳۵ تا ۸۵ کلیوگرم است. با توجه به سلیقه ایرانیان، مردم برنج ایرانی را ترجیح می‌دهند. میزان تولید برنج‌های خوش پخت و پرطرفدار در ایران چیزی معادل ۱.۸ تا ۲.۵ تن در هر هکتار است این در حالی است که مثلا برنج باسماتی تا ۱۲ تن در هر هکتار نیز تولید می‌شود اما طرفداری ندارد. از یک طرف عملکرد برنج پرطرفدار در ایران خوب نیست و تقاضای آن هم بالاست.

کشاورز برنج ایرانی حداکثر برنج را ۴۰ هزار تومان می‌فروشد

وی با بیان اینکه بازار برنج پرطرفدار ایرانی به دست دلالان است، گفت: با همه این اوصاف افزایش قیمت فعلی غیرمنطقی است. چندی پیش با جمعی از متخصصان به آستارا رفتیم و جلساتی داشتیم. در آن جلسه مشخص شد که برنج پرطرفدار ایرانی حداکثر ۴۰ هزار تومان و حتی پایین‌تر از این رقم خریداری می‌شود. این اطلاعات نشان می‌دهد که واسطه‌ها و دلالان نقش اصلی را در افزایش قیمت برنج ایفا کردند.

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: در استان گیلان چیزی حدود ۱۴۵۰ شالی‌کوبی (فرایندی است که طی آن شلتوک به برنج سفید تبدیل می‌شود. از محصولات جانبی مهم کارخانجات شالیکوبی، سبوس است که به عنوان غذای دام و طیور مصرف می‌شود.)‌ وجود دارد و در کاهش پِرت برنج بسیار مهم است. ای سازوکار چیزی حدود ۴ میلیارد تومان هزینه دارد بنابراین وزارت جهاد کشاورزی باید کمک کند یا فکری به حال این ردیف برای بودجه سال ۱۴۰۱ کند.

وی در پایان اظهار کرد: در همه کالاها در کشور ما، ردپای رانت خواران و دلالان وجود دارد. از طرف دیگر عده‌ای محدودی در کشور وجود دارند که سود خود را در واردات برنج می‌بینند. همین افراد معمولا دست به خرید و احتکار برنج می‌زنند تا برنج وارداتی را به قیمت بالاتری بفروشند. درست مثل ماجرای نهاده‌های دامی که ۸۰ درصد آن دست تعداد معدودی از شرکت‌هاست. مشکل ما نبود نظارت است.

سرویس خبری: کشاورزی

منبع: ایسنا

سمن مجتهدی
بعدی

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *